Miroslava, Aroneanu, Cotnari şi Tătăruşi. Acestea sunt comunele promovate de Consiliul Județean Iași la standul amenajat la Târgul de Turism.
Iar potențialii turiști sunt provocaţi să se întoarcă în timp cu sute de ani. Aşa că sunt îndemnați să se aventureze în zone în care nu există asfalt, Internet, semnal la telefon şi nici măcar apă curentă. Evident, vacanţa nu va putea fi petrecută la hoteluri sau pensiuni, pentru că nu există astfel de locuri de cazare în zonă. Prin urmare, turiştii pot pleca în vacanţă cu cortul sau pot alege să stea în casele localnicilor. Printre obiectivele turistice promovate de autorităţile din Iaşi la Târgul de Turism nu se regăseşte însă, de exemplu, Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa, inaugurat recent, după ce a fost renovat cu peste două milioane de euro.
Comuna Miroslava se află la şapte kilometri de municipiul Iaşi. Ceea ce nu înseamnă că aici condiţiile seamănă cu cele din oraş. Nimeni nu poate merge în satele de aici fără cizme de cauciuc în bagaje, pentru că, după orice ploaie, drumurile sunt acoperite de noroi. Nu-i de mirare că nici măcar localnicii nu-şi dau seama ce-ar putea găsi de vizitat un turist aici.
„Nimic, nu are ce vedea la noi în sat..doar şcoala, grădiniţa, un magazin care e sătesc”, spune o localnică.
Primarul are însă o altă părere
„De vineri şi până duminică seara se pot distra în zonă, avem în viziunea noastră şi alte obiective pe care le vom construi, avem sală de sport”, spune Dan Niță.
Cum despre hoteluri şi pensiuni nici nu poate fi vorba în zonă, singurele locuri de cazare pentru eventualii turişti ar fi chiar la oamenii din sat.
Cum era de aşteptat, oferta turistică a Consiliului Judeţean Iaşi nu prea are succes.
„Eu am fost de vreo doua ori în Aroneanu, era să rămân blocat, accesul e foarte dificil”, a povestit un turist,
Judeţul Iaşi are însă şi câteva comune cu potenţial turistic. Ruginoasa este una dintre ele, pentru că aici poate fi vizitat Palatul lui Alexandru Ioan Cuza, pentru refacerea căruia statul a cheltuit 2,6 milioane de euro.