Hoții români le dau bătai de cap polițiștilor din Belgia și Regatul Unit, după ce și-au rafinat metoda de a fura din bancomate. Nu le aruncă în aer, nu le distrug. Pur și simplu se conectează la rețea printr-un dispozitiv. E mult mai eficient și mai discret, spun anchetatorii. Prin această metodă, reușesc să fure chiar și 25.000 de euro pe minut. Un tânăr din Dâmbovița, căutat de autoritățile din Belgia după ce a folosit schema acolo, a fost prins și arestat acasă, în România.
În imaginile de pe camerele de supraveghere, un bărbat se oprește să scoată bani dintr-un bancomat din Londra. Până aici, nimic în neregulă. Doar că banii nu îi aparțin. El a reușit să manipuleze aparatul prin metoda jackpotting, adică virusararea ATM-ului printr-o inginerie bine pusă la punct.
„În general, tu trebuie să dai o gaură suficient de mare să ajungi la porturi, în special la cele USB, ale acelui ATM. Presupun că vei folosi o unealtă mecanică, o șurubelniță mai puternică poate”, spune Andrei Avădănei- expert în securitate IT.
ATM-ul funcționează ca orice calculator și odată ce hackerii reușesc să se contecteze la sistemul de operare printr-un dispozitiv extern, îl pot accesa și de la distanță, explică experții în securitate IT.
„Acel stick USB practic știe cum să apeleze aparatul ce scoate bancnote din ATM. Va spune: vreau 50 de bancnote de 50 de lei și aparatul va răspunde cu acele 50. Se deschide fanta și încep să iasă hârtiile”, explică Andrei Avădănei, expert în securitate IT.
ATM-urile sunt setate să scoată 50 de bancnote pe minut. Asta înseamnă un profit de până la 25.000 de euro pe minut pentru infractorii care acţionează în metropolele occidentale care au adoptat moneda euro.
Un român s-a folosit de schema jackpotting pentru a fura bani dintr-un bancomat din Belgia: a fost prins în satul natal, din Dâmboviţa.
„Autoritățile judiciare din Belgia au emis un mandat european de arestare pentru comiterea a două infracțiuni de tentativă de jackpotting, după ce a fost spart un bancomat și au fost provocate pagube materiale”, a declarat Anamria Liță, reprezentantă a IPJ Dâmbovița.
„În străinătate există încă ATM-uri poziționate în spații populare, dar sunt de sine stătătoare, nu sunt protejate de un perete”, explică Andrei Avădănei.
În România, până acum nu a fost semnalat niciun caz prin această metodă de furt.
Editor : Luana Pavaluca