Zeci de cutii cu astfel de echipamente sportive au fost descoperite zilele trecute de vameşii constănţeni, într-un container adus cu vaporul, din Statele Unite. Hainele veneau din Memphis, dar sunt fabricate în China. Ar fi trebuit să ajungă la o societate comercială din Ilfov.
„În urma controlului au fost descoperite aproximativ 7.000 de obiecte de îmbrăcăminte, ce purtau însemnele unor celebre cluburi de fotbal. Titularii drepturilor de proprietate intelectuală au fost anunţaţi de aceste reţineri”, a declarat Gabriela Renţea, purtător de cuvânt al Biroului Vamal Constanţa.
În 90% din cazuri, mărfurile contrafăcute sunt distruse. De foarte puţine ori, titularul de marcă decide ca produsele să fie donate.
Cei care îşi doresc echipamente cu logourile echipelor favorite, trebuie să fie atenţi la diferenţele dintre original şi replică, avertizează specialiştii.
„Broderia este făcută direct pe produs şi nu este lipită, aplicată prin lipire sau o altă imagine şi ar mai putea fi şi acesta care certifică autenticitatea produsului. Este o tehnologie dry-fit, folosită special pentru tricourile tehnice, pentru a absorbi transpiraţia şi pentru a stimula un confort mult mai îndelungat celui care îl poartă. Sunt tricouri omologate de cluburi”, ne-a explicat Andreea Mototolea-Pavel, asistent-director al unui magazin sportiv
Dacă echipamentele sportive ar fi ajuns pe piaţă, comercianţii ar fi câştigat aproximativ 250.000 de euro. Este cea mai importantă captură de acest gen din ultimii cinci ani.