„Jobbik este un partid de opoziție, care nu participă la activitățile guvernului maghiar, și nici nu împărtășește responsabilitățile acestuia. Guvernul maghiar susține perseverent ideile și obiectivele de bază ale parteneriatului strategic maghiaro-român”, afirmă, într-un comunicat, MAE ungar.
Reacția vine după ce MAE român a cerut guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile lui Vona Gabor, care afirmase, sâmbătă, că partidul pe care îl conduce va apăra drepturile şi interesele maghiarilor din Transilvania, asumându-şi responsabilitatea unui conflict cu România.
„Dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie”, declarase Vona Gabor.
Întrebat, sâmbătă, la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal de la Borzont (judeţul Harghita), cum comentează solicitarea adresată de europarlamentarul Tokes Laszlo premierului ungar, Viktor Orban, ca Ungaria să asigure protectorat pentru Transilvania, Vona Gabor a mai spus că Jobbik a avut câteva iniţiative în acest sens şi că „nu poate decât să fie de acord cu fiecare pas care lărgeşte şi întăreşte drepturile minorităţii maghiare din România”.
MAE a reacționat printr-un comunicat de presă. „În ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România, MAE apreciază că este extrem de gravă. Ea contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral”, se arată în comunicatul MAE.
Liderii Consiliului Naţional Secuiesc dezaprobă şi ei declaraţiile extremiste.
„În continuare dorim ca prin lege să obţinem autonomie şi considerăm că calea dialogului este cel mai drept drum spre această autonomie”, a spus Izsak Balazs, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc.
O replică a venit și din partea ministrului Apărării, vicepreședintele PSD Mircea Dușa.
„Declarațiile extremiste ale liderului Jobbik trebuie respinse cu fermitate. Ele nu au nicio legătură cu valorile și principiile europene și sunt lipsite de orice relevanță în Europa secolului XXI. Astfel de mesaje nu pot fi acceptate, dar nici nu pot fi tratate cu seriozitate deoarece nu au nicio legătură cu lumea în care trăim. (...) Sunt convins că etnicii maghiari din România dezavuează un astfel de discurs dominat de ură, de intoleranță și generator de conflicte”, a arătat Mircea Dușa într-un comunicat de presă.
Deputatul PSD Bogdan Diaconu a cerut ministerului român de Externe să-l declare pe Vona Gabor persona non grata. Potrivit MAE, o astfel de sancțiune poate fi aplicată numai persoanelor care au statut diplomatic.