România produce de trei ori mai multă energie electrică decât consumă. Cu alte cuvinte, energia ieftină rămâne nefolosită.
Chiar dacă gazele ne încălzesc mai repede şi mai eficient decât energia electrică, preţul este un avantaj al electricităţii. Şi asta pentru că gazele sunt o resursă epuizabilă şi automat mai scumpă.
În plus, consumatorii casnici ar putea beneficia de taxe scăzute la importul anumitor aparate electrice, potrivit lui Constantin Niţă. Anul acesta, gazele se vor scumpi cu 10 %, potrivit calendarului de liberalizare. Alte patru creşteri anuale de câte 12 procente sunt programte din 2015.
„A scăzut foarte mult consumul de gaze naturale, deci nu cred că ar trebui să mai importăm. Poate ar trebui să stimulăm consumul de energie electrică. Avem posibilitatea să stimulăm producţia de energie electrică la un preţ care poate fi mult mai accesibil decât folosirea gazelor naturale”, a subliniat Constantin Niță.
„Implică folosirea unor aplicaţii de control la distanţă prin intermediul smartphone-ului sau tabletei. În funcţie de sistemul implementat se pot atinge cu uşurinţă reduceri de 30% din consumul de energie electrică”, a explicat Florentina Totth, vicepreşedinte companie de produse electrice.
În acest moment, pentru a încălzi o locuinţă cu două camere pe timpul iernii se consumă aproape 200 de metri cubi de gaze naturale lunar. Asta înseamnă că cei are au centrale termice plătesc peste 250 de lei pe lună. Pentru acelasi tip de apartament, de aproximativ 60 de metri pătraţi, încălzirea electrică este mai ieftină cu 20 de lei.
Constantin se află astăzi la Chișinău pentru a discuta despre situația interconectărilor dintre cele două țări în domeniul electricității și gazelor. El are programată o întâlnire de lucru cu vicepremierul Republicii Moldova, Valeriu Lazăr. Presa de la Chișinău scrie că magistrala Iași-Ungheni riscă să nu fie dată în exploatare la data promisă de autorităţi.