Înainte să demisioneze, Guvernul condus de Victor Ponta nu a aprobat nicio hotărâre privind programul de iarnă, spune noul ministru al Energiei. Decizia trebuia luată de la începutul toamnei. Pentru că demersurile trebuie făcute acum, ar putea să mai treacă o lună până la adoptare.
„Un alt aspect care mă îngrijorează este că la acest moment nu avem un program de iarnă aprobat pentru a asigura continuitatea aprovizionării cu energie a României”, a spus Victor Grigorescu, ministrul Energiei.
Ministrul Energiei spune că stocurile de cărbune sunt insuficiente în acest moment. Necesarul ar fi de 140.000 de tone de huilă, însă exploatările miniere din Valea Jiului nu pot asigura această cantitate. Nici producătorii de gaze naturale nu ştiu la ce să se aştepte.
„De la -7 grade media pe ţară... începem să ne uităm la butoane. Ce-i de făcut, cum facem? Depinde... o temperatură scăzută în Bucureşti, unde e un consum mare, generează un impact mai mare”, spune Vasile Ciolpan, director comercial Romgaz.
Pe de altă parte, termocentralele din Capitală trebuie să primească 3,6 miliarde de lei de la RADET. Altfel, nu pot plăti gazul. Şefii RADET dau vina pe primărie care, la rândul ei, nu plăteşte subvenţia promisă populaţiei.
„Toate cele 33 de sisteme de termoficare, de alimentare centralizată cu energie termică, gâfâie în agonie! M-am lămurit şi eu cum se face bugetul la Bucureşti: prima dată bani pentru panseluţe, pentru dunguliţe pe şosea, şi ce rămâne este puţin şi atât am putut să vă dăm”, spune Gabriel Dumitraşcu, preşedinte CA RADET.
Potrivit şefilor RADET, Bucureştiul nu va mai avea sistem de încălzire centralizată peste 15 ani, dacă nu se fac investiții în rețeaua de distribuție și în termocentrale.