„În activitatea ANAF, creanțele rezultate din hotărârile judecătorești reprezintă 1% de recuperat, restul de 18 miliarde de lei - trebuie să avem o agenție care să se preocupe doar de acest lucru”, a spus Victor Ponta.
„Am propus înființarea agenției în cadrul ministerului pentru că aici funcționează deja un oficiu care se referă la procedurile internaționale în materia sechestrării bunurilor. Va trebui să existe o foarte bună colaborare între instituții de aici înainte. Oficiul va fi integrat, structurat. Proiectul a fost lucrat cu Ministerul Finanțelor”, a spus și ministrul Justiției, Robert Cazanciuc.
Premierul spune că valoarea totală care trebuie recuperată este de 3,2 miliarde lei, dar că de la multe persoane condamnate nu se mai poate recupera nimic.
„De exemplu, Ioan Becali a fost condamnat în 2012 şi trebuie recuperată suma de 17 milioane lei, dar nu figurează cu niciun fel de bun înscris şi evident că nu se va recupera niciun leu, neavând bunuri înscrise. Un alt caz, Sprânceană Samir, 71 de milioane lei, de asemenea nu figurează cu absolut niciun bun, deşi la începutul procesului a avut bunuri, dar nepunându-se sechestru de la început, nu mai figurează cu bunuri la administraţia financiară", a spus Victor Ponta.
Nici până acum statul nu a avut o misiune uşoară. În 2013, procurorii au calculat o pagubă de aproape două miliarde de euro, s-au pus sechestre pe conturi, terenuri, clădiri şi maşini în valoare de aproape jumătate de miliard de euro, dar efectiv în contul statului au intrat mai puţin de 8 milioane de euro.
Iar performanţele ANAF au stârnit un scandal între Victor Ponta, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, şi Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei. Totul, după ce DNA anunţa rezultate spectaculoase pentru anul 2014.
„Hotărârile judecătorești rămase definitive în cauzele DNA în anul 2014 au inclus confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă de peste 310 milioane euro, de trei ori mai mult decât în anul 2013. Dacă această sumă ar fi efectiv executată, ar putea fi asigurat fondul de salarii pe care statul îl plătește medicilor din România într-un an. Este important ca organele fiscale să execute efectiv aceste hotărâri”, spunea șefa DNA în februarie 2015.
„A fost o mică păcăleală, că nu aţi aflat şi de ce. Critica nu e la ANAF. Dacă ne dă instanţa hotărâri definitive şi irevocabile şi nu se spune că sechestrul e o maşină care, în loc să valoreze 100.000 de euro, valorează 5.000 de euro, sigur că noi recuperăm”, a fost replica lui Victor Ponta.
În şirul declaraţiilor a intrat şi ministrul Justiţiei, care nu a ţinut cu premierul, şeful lui direct.
„Problema este în primul rând la ANAF. O chestiune ce ţine de modul în care se valorifică bunurile la ANAF”, a spus Robert Cazanciuc.