Un raport al Curţii de Conturi scoate la iveală cheltuieli ilegale de sute de milioane de euro în instituţiile publice, printre care Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Secretariatul General al Guvernului şi Institutul Naţional de Statistică.
„Noi ne-am atins țintele cu Fondul Monetar și una din ținte se referă la deficitul bugetar, noi am scăzut deficitul bugetar de la 9,6, am ajuns în 2012 la 4,3%. Legat de încasările la ANAF, ele au fost în fiecare an aproape de 33%, ca și în 2012, iar pentru 2013 nu se propune mai mult.
Sigur că sunt companii de stat care nu-și plătesc impozitele și taxele și au fost foarte mult măsuri de executare silită, unele bunuri n-au putut fi vândute, dar să nu uităm că în programul cu FMI este și un obiectiv legat de implementarea reformelor structurale și aceste societăți comerciale au intrat într-un proces de restructurare și multe măsuri au fost luate și legat de datorii. Nu poți să blochezi activitatea unei firme în momentul în care este într-un proces de restructurare”, a spus fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu.
Citiți șiJAF DE SUTE DE MILIOANE DE EURO ÎN INSTITUŢII. 1,38 miliarde de lei pentru o majorare de capital fictivă la Nuclearelectrica
Întrebat de ce a fost majorat de zece ori fondul de rezervă în anul 2011, de la 200 de milioane de lei la 2 miliarde de lei, cele mai multe fără justificarea urgenței lor, ministrul de Finanțe Gheorghe Ialomițianu a răspuns:
„Cele mai multe sume din fondul de rezervă s-au dus pentru plata arieratelor, începând cu toamna lui 2012 noi am alocat foarte mulți bani pentru plata arieratelor, și în 2011 am făcut acest lucru, prin fondul de rezervă și nu prin rectificări așa cum s-a făcut în 2012. Noi aveam ținte cu FMI privind reducerea arieratelor.
Procedura era foarte clară, primarii solicitau la prefecți, prefecții trimiteau documentația la Ministerul Administrației și Internelor, iar Ministerul de Finanțe aviza dacă sunt bani sau nu. Foarte multe arierate au fost plătite prin această procedură. Și în 2008 s-a mers prin această procedură, în schimb actualul guvern a mers prin rectificare, când s-au dat peste 2 miliarde la ultima rectificare a guvernului Ponta”.
Ialomițianu: În subordinea Parlamentului sunt instituții, cu venituri proprii, care au făcut asemenea cheltuieli
Întrebat în afara de plata arieratelor unde s-au mai dus banii, ministrul de Finanțe a răspuns:
„Nu cred că din fondul de rezervă s-au dat sume pentru aceste cheltuieli. Sunt instituții în subordinea Parlamentului care au făcut asemenea cheltuieli, iar cele care erau în subordinea Guvernului nu au putut face acele cheltuieli pentru că ordonatorii de credit ar fi deturnat anumite fonduri. Sunt autorități independente din subordinea Parlamentului care merg pe venituri proprii și au decis să cheltiuască banii și în alte scopuri. Dacă au cheltuit în mod ilegal, sigur că acele persoane din fruntea acelor autorități sigur că răspund. Ministerul de Finanțe nu are organe de control asupra instituțiilor publice, controalele sunt făcute de curtea de Conturi.
În actele de control ale Curții, atunci când se stabilesc prejudicii se stabilesc și persoanele vinovate, iar Curtea de Conturi trebuie să verifice actele de control.
Întrebat de ce din 2007 nu s-a dat nicio acțiune și nu s-au recuperat acești bani, el a mai zis:
„Curtea de Conturi are procedură de recuperare, dacă nu poate să recupereze în timpul controlului, dă o decizie. Eu am înțeles de la domnul Văcăroiu că în fiecare an a recuperate peste 700 de milioane de euro”.