Geoană despre modificarea Constituției: „Nu trebuie să siluim instituția prezidențială”

Data publicării:
14022013 20constitutie-49578

„Primul palier e politic. Reprezentarea grupurilor parlamentare are ca rol definirea zonelor în care se intervine pe Constituție. Scriem o Constituție nouă sau atacăm punctele sensibile și care sunt acelea? Acest lucru trebuie să îl facă politicienii. Discuția cu opoziția e importantă pentru durabilitatea efortului. Nu cred că e bine ca România să schimbe la fiecare zece ani Constituția. Poate fi amendată, când evoluția lucrurilor impune asta, dar altfel nu”, a spus Mircea Geoană, senator PSD, fost ministru de externe.

„Sper ca pe text să intervină specialiștii, care să dea soluții alternative, pentru că și specialiștii sunt de mai multe culori: constituționaliști, care sunt mai radicali, alții sunt, ideologic, pe poziții diferite. O Constituție nu se schimbă doar de dragul de a modifica modul în care președintele a abuzat de ea. Trebuie să ne păzim pe viitor să nu mai avem astfel de excese. Însă nu trebuie să siluim instituția prezidențială doar pentru că cineva a ocupat-o și a a lăbărțat-o din punct de vedere al prerogativelor”, a subliniat el.

„În al doilea rând, o modificare atât de serioasă necesită un proiect pentru România, unul mai larg, pentru următorii zeci de ani. Altfel, modificăm o Constituție și în continuare avem sărăcie, corupție, proastă guvernare”, a declarat Geoană.

„Asta e o țară de chibiți. Oricui i-ar place să facă reforma Constituției de cinci ori pe an, când eu argumentez de ani că reforma Constituției e destul de nenecesară. Întrebarea de bază la care trebuie să răspundem este de ce vrem să o modificăm. Care e nevoia imperioasă?”, a spus Alina Mungiu-Pippidi, politolog, președinte SAR (Societatea Academică din România).

„Să ne întrebăm dacă modificările pe care le operăm se vor potrivi viitorului președinte. Mă tem că procesul va fi o mare pierdere de vreme și va redeschide lucruri în mod inutil, pentru că nu se vor schimba, vom fi deturnați de la proiecte mai importante”, a subliniat ea.

„Ar trebui să găsim o modalitate în care să acționăm chirurgical și focalizat pe Constituție, prin amendamente”, a declarat Geoană.

Ideal ar fi să ai un monarh constituțional, care să nu se bage în politică, să-ți numească procurorii generali, pe șefii de servicii secrete. Rolul președintelui într-o republică așa cum este a noastră astfel ar trebui să fie, ca al unui monarh constituțional. El (n.red. Traian Băsescu) nu a mers deloc așa, a fost mereu implicat. Nu numai Băsescu, și Ion Iliescu. Nu au putut juca rolul de arbitraj. Constituția spune, dar nu s-a putut. Ce facem acum? Schimbăm Constituția ca să acceptăm realitatea?”, a spus Mungiu-Pippidi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...