Geoană despre modificarea Constituției: „Nu trebuie să siluim instituția prezidențială”

Data publicării:
14022013 20constitutie-49578

„Primul palier e politic. Reprezentarea grupurilor parlamentare are ca rol definirea zonelor în care se intervine pe Constituție. Scriem o Constituție nouă sau atacăm punctele sensibile și care sunt acelea? Acest lucru trebuie să îl facă politicienii. Discuția cu opoziția e importantă pentru durabilitatea efortului. Nu cred că e bine ca România să schimbe la fiecare zece ani Constituția. Poate fi amendată, când evoluția lucrurilor impune asta, dar altfel nu”, a spus Mircea Geoană, senator PSD, fost ministru de externe.

„Sper ca pe text să intervină specialiștii, care să dea soluții alternative, pentru că și specialiștii sunt de mai multe culori: constituționaliști, care sunt mai radicali, alții sunt, ideologic, pe poziții diferite. O Constituție nu se schimbă doar de dragul de a modifica modul în care președintele a abuzat de ea. Trebuie să ne păzim pe viitor să nu mai avem astfel de excese. Însă nu trebuie să siluim instituția prezidențială doar pentru că cineva a ocupat-o și a a lăbărțat-o din punct de vedere al prerogativelor”, a subliniat el.

„În al doilea rând, o modificare atât de serioasă necesită un proiect pentru România, unul mai larg, pentru următorii zeci de ani. Altfel, modificăm o Constituție și în continuare avem sărăcie, corupție, proastă guvernare”, a declarat Geoană.

„Asta e o țară de chibiți. Oricui i-ar place să facă reforma Constituției de cinci ori pe an, când eu argumentez de ani că reforma Constituției e destul de nenecesară. Întrebarea de bază la care trebuie să răspundem este de ce vrem să o modificăm. Care e nevoia imperioasă?”, a spus Alina Mungiu-Pippidi, politolog, președinte SAR (Societatea Academică din România).

„Să ne întrebăm dacă modificările pe care le operăm se vor potrivi viitorului președinte. Mă tem că procesul va fi o mare pierdere de vreme și va redeschide lucruri în mod inutil, pentru că nu se vor schimba, vom fi deturnați de la proiecte mai importante”, a subliniat ea.

„Ar trebui să găsim o modalitate în care să acționăm chirurgical și focalizat pe Constituție, prin amendamente”, a declarat Geoană.

Ideal ar fi să ai un monarh constituțional, care să nu se bage în politică, să-ți numească procurorii generali, pe șefii de servicii secrete. Rolul președintelui într-o republică așa cum este a noastră astfel ar trebui să fie, ca al unui monarh constituțional. El (n.red. Traian Băsescu) nu a mers deloc așa, a fost mereu implicat. Nu numai Băsescu, și Ion Iliescu. Nu au putut juca rolul de arbitraj. Constituția spune, dar nu s-a putut. Ce facem acum? Schimbăm Constituția ca să acceptăm realitatea?”, a spus Mungiu-Pippidi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele imobiliare din România ale Regelui Charles dezvăluite de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...