În 1944, Victor Goanţă abia absolvise şcoala de ofiţeri. Era locotenent şi avea în subordine puţin peste 30 de soldaţi. Momentul 23 august a venit ca un fulger peste Armata Română. Militarii au primit ordin să izgonească trupele germane.
Într-una dintre bătălii, locotenentul a ridicat mâna stângă ca să le dea semnalul de atac ostaşilor. În acea clipă, un proiectil german i-a retezat tot braţul. Ofiţerul a fost îngrijit de medicii slovaci.
„În aproprierea frontului a fost un spital de campanie într-o şcoală. Dimineaţa, când te trezeai, bătrânele veneau cu ceaşca de ceai sau lapte... Nimic mai bun şi nimic mai scump nu era decât aceste gesturi frumoase pe care le-am trăit din partea femeilor care ne vizitau”, şi-a amintit generalul Goanţă.
La aproape şapte decenii de atunci, amintirile dureroase încă sunt vii în memoria generalului Goanţă. Ostaşul are pieptul acoperit cu decoraţiile primite pentru fapte de vitejie. Acestora li s-a adăugat acum o nouă distincţie, una chiar din partea celor pe care ofiţerul i-a eliberat de armatele hitleriste.
„Sunt mândru şi o port cu fruntea sus şi cu toată dragostea. Eu personal consider că e o răsplată a jertfei în luptele pe care le-am dus în Banska Bistrica şi în Munţii Tatra Mică”, a spus, emoţionat, Victor Goanţă.
Martor la ceremonia de la Bratislava a fost şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a efectuat o vizită de două zile în Slovacia, unde autorităţile au marcat 69 de ani de la alungarea trupelor germane.
Aproape 60 .000 de oşteni români şi-au dat viaţa pentru eliberarea Cehoslovaciei, ţară care s-a separat după 1989 în Cehia şi Slovacia.