GALERIE FOTO. Mihai Eminescu, comemorat şi omagiat în Parcul Copou din Iași
Data actualizării: Data publicării:
Autorităţile locale şi reprezentanţi ai mediului academic şi cultural au depus joi coroane de flori la bustul poetului Mihai Eminescu din Parcul Copou, pentru a comemora 134 de ani de la moartea sa.
Cu acest prilej, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a organizat un spectacol de muzică şi poezie în faţa Teiului sub care Eminescu a scris o parte din capodoperele sale literare.
La spectacolul intitulat „Eminescu să ne judece” au venit peste 100 de persoane să îi asculte pe poeţii Cassian Maria Spiridon, Valeriu Stancu, Nichita Danilov, Vasile Burlui, Aurora Ciucă, Ştefania Hănescu, Aurel Ştefanachi şi Daniel Corbu. De asemenea, actriţa Laura Bilic şi cantautorul Adi Beznă au recitat şi interpretat poeme şi piese muzicale din lirica eminesciană.
Elevi de la mai multe licee din Iaşi au recitat la rândul lor poezii sub Teiul lui Eminescu.
„Devenit el însuşi un înger al culturii române, un spirit tutelar şi omniprezent, cred că Eminescu ne veghează din veşnicia lui şi priveşte, uneori cu tristeţe, alteori cu satisfacţie, destinul acestei ţări şi al acestui popor. Dacă în poezia sa Eminescu a cântat natura şi iubirea ca nimeni altul, ca jurnalist bardul din Ipoteşti a plâns şi ne-a devoalat cu maximă şi dureroasă luciditate toate bolile de care suferea, şi încă suferă, România. Mihai Eminescu ne-a arătat că dacă vrei să schimbi în bine o societate, eşti obligat să-i respecţi cultura şi cărturarii”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul a afirmat totodată că investiţia în cultură, în deplin acord cu propria noastră identitate şi a valorilor universale, „ne-ar asigura supravieţuirea ca neam, chiar şi în cele mai grele timpuri, şi ne-ar obliga să devenim mai buni, mai drepţi, dar şi mai critici la cele ce se petrec în jurul nostru”.
Primarul Iaşiului a criticat subtil faptul că ne amintim prea rar de poetul naţional, potrivit Agerpres.
„Repet un îndemn: să nu ne aducem aminte de Mihai Eminescu doar de două ori pe an, pe 15 iunie şi pe 15 ianuarie, ci să îl avem mereu în minte şi în inimă pe omul deplin al culturii româneşti care s-a identificat total cu sufletul ţării sale. Trebuie să ne bucurăm că mai avem un motiv în plus să vorbim de un alt simbol al naţiunii române - Mihai Eminescu -, alături de drapelul şi imnul naţional şi de stema ţării”, a mai afirmat primarul Mihai Chirica.