Ion Ghica, fost subprefect de Neamţ, actual inspector guvernamental, primeşte un salariu lunar de 3.300 de lei, dar statul îi mai dă câteva sute de lei şi pentru transport şi alte deconturi.
„Fac un inventar al punctelor negre de pe şosele. Mai inspectez şi obiectivele de protecţie împotriva dezastrelor. Sunt multe diguri perforate de rozătoare. Inspectez digurile găurite de rozătoare şi apoi raportez Guvernului ce am găsit”, a declarat acesta.
Majoritatea inspectorilor guvernamentali lucrează în teritoriu. Unii au şi câte un birou în cadrul prefecturilor. Dar asta nu înseamnă că îl şi frecventează. Este cazul lui Gheorghe Hură, fost subprefect al judeţului Bacău.
Discuţie reporter-paznic, cu camera ascunsă:
„-Domnul Hură, aici îl găsim?
-Nu este.
-Nu este?
-Nu e nimeni, nimeni, totul e închis.
-E în concediu sau când îl putem găsi? Ce program are?
-Nu ştiu, domnule, nu ştiu, până la 8, dar nu l-am mai văzut. Îmi spune dânsul mie?
-Dar nu ştiţi ce program are? De la cât la cât?
-Nu, de la 8, dar săptămâna asta oricum nu este nimeni. De luni.”
Teoretic, Gheorghe Hură ar trebui să gestioneze situaţiile de urgenţă. Adică ar trebui să urmărească dotarea centrelor, actualizarea planurilor locale de acţiune şi respectarea măsurilor de prevenire. Practic, nu prea trece pe la serviciu.
Mulţi dintre inspectori refuză să vorbească despre activitatea lor. Contactaţi de Digi24, au preferat să nu comenteze. Cu mai multă uşurinţă au vorbit cei care nu mai ocupă această funcţie.
„În decurs de o lună cât am fost am avut doar o acțiune la prefectura Bihor”, a spus Traian Aburdan, fost inspector guvernamental.
„Există un set de atribuții pe care l-am primit de la Ministerul Transporturilor, care se referă atât la drumurile naționale cât și la zona de inundații. Lună de lună faceam rapoarte către Ministerul Transporturilor cu concluzii, cu propuneri. Ne-am pus și noi semne de întrebare cu privire la finalitatea rapoartelor noastre”, a afirmat Lucian Simion, fost inspector guvernamental.
Anul trecut, statul a plătit peste 4 milioane de lei pentru inspectorii guvernamentali. Asta înseamnă un cost mediu de peste 5.000 de lei pe lună.