Un fum gros a acoperit duminică după-amiază Oradea, în urma unui incendiu violent produs la o fabrică aflată la marginea orașului. De mai bine de 3 ore, 10 echipaje de pompieri încearcă să lichideze focul care a cuprins o hală de depozitare. Potrivit Gărzii de Mediu, fumul este toxic, iar orădenii sunt rugați să ţină geamurile închise.
Incendiul a izbucnit în jurul orei 13:40, la o hală a fabricii UAMT, aflată la periferia Oradei. Locatarii din apropiere spun că nu au auzit o explozie, ci pur și simplu au văzut de la balcoane fumul negru și extrem de gros.
„Am văzut fumul și chiar discutam cu un prieten la telefon și am văzut una după alta două, trei, cinci mașini de pompieri și poliție”, spune un localnic.
„- Nu ați auzit o bubuitură sau ceva ?
- Nu. Dar am ieșit pe balcon și am văzut fumul.”
La locul incendiului au ajuns echipajele de Poliție care au securizat zona și au blocat Strada Uzinelor, în timp ce pompierii au încercat să găsească sursa focului.
Se pare că flăcările au izbucnit într-o hală dezafectată, folosită ca loc de depozitare a cauciucurilor și a maselor plastice. Singurii care au avut voie să se apropie de locul incendiului au fost pompierii și angajații fabricii chemați de acasă. Fiind zi liberă, nimeni nu se afla în unitate în timpul producerii incendiului.
Se bănuieşte că principala cauză ar putea fi un scurtcircuit, mai ales că au mai existat în trecut astfel de probleme. Cât despre pagube, acestea pot fi apreciabile, având în vedere profilul firmei care are contract cu o companie franceză.
„- (Producem – n.n.) pentru mașini - de la oglinzi, la pedaliere, mai multe piese.
- Pentru export?
- Da.
- Au mai fost incendii de când lucrați?
- Nu, o singură dată s-a aprins de la postul traf, deci cu curentul au fost probleme.
- Dar nu atât de mari ?
- Nu”, spune un angajat.
În total, peste zece echipaje de pompieri încearcă de peste trei ore să lichideze incendiul. Pentru că fumul degajat în urma incendiului este toxic, în zonă a fost adus și echipajul de cercetare şi evaluare chimică, biologică, radiologică şi nucleară (CBRN) din cadrul ISU Crişana.
„Din primele informații se pare că este vorba de uleiuri și materiale plastice. Sunt toxice bineînțeles, ar trebui ca populația municipiului să nu deschidă geamurile și să nu iasă la plimbări pe stradă”, a recomandat Mihai Togor, șeful Gărzii de Mediu Bihor.
Angajați ai Direcției de Sănătate Publică Bihor au prelevat probe din aer pentru a stabili toxicitatea fumului. După stingerea focului, pompierii vor demara o anchetă ca să afle cauza exactă a producerii incendiului,
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus