Braşovenii aşteaptă de câteva zile să li se dezmorţească ţevile care duc la calorifere. Au aflat însă că acest lucru nu se va întâmpla prea curând.
„Nu se poate aşa ceva. Îi dăm în judecată, mergem cu 100 de oameni, eu am opt asociaţii dacă îi iau pe fiecare mergem la primărie”, spune un administrator. Iar un locatar adaugă: „Sperăm să fie bine, să se încălzească timpul şi numai prin decembrie aşa să vină frigul.”
Luna trecută, conturile companiei care distribuie agentul termic au fost blocate pentru neplata datoriei către furnizor.
„Am primit o înştiinţare de la biroul executorului judecătoresc prin care s-a declanşat urmărirea silită împotriva S.C. Tetkron pentru neplata sumelor de 9.076.000 de lei”, declară Liviu Mosora - directorul tehnic al Tetkron
Singura soluţie ar fi alocarea unor bani din bugetul local, însă există câteva impedimente.
Cătălin Leonte, membru AGA Tetkron, spune că „aceşti bani există, însă trebuie să existe forma legală pe care şi-ar depune semnătura atât consilierii locali, cât şi membrii executivului”
Probleme identice sunt şi la Drobeta Turnu-Severin, acolo unde cei peste 70.000 de locuitori racordaţi la sistemul centralizat de încălzire ar putea petrece iarna în frig din cauza datoriilor de peste 30 de milioane de euro ale furnizorului de căldură.
Aici, conducerea Primăriei Drobeta Turnu-Severin a promis că va obține bani de la Guvern la următoarea rectificare de buget pentru a reporni instalațiile termocentralei. „Asta e ultima speranţă şi nu numai a nostră. Sunt câteva municipii în situaţia noastră, aş putea să vă dau exemplu Galaţiul, Ploieştiul, Bradu, Bucureştiul, toţi aşteptăm această rectificare pentru a porni practic motoarele să putem da apă caldă şi căldură locuitorilor”, spune Constantin Gherghe, primarul din Drobeta Turnu-Severin.
Chiar și cu bani de la Guvern, abia la 1 noiembrie locuințele din Drobeta Turnu-Severin ar putea fi încălzite.