Piloţii Aeroclubului României au stârnit excamaţii de încântare, iar cei de la Forţele Aeriene Române au vrut şi ei să impresioneze. MIG-urile 21 Lancer au executat acrobaţii cu o precizie matematică.
Căpitan comandor Cătălin Alexandru: „MIG 21 Lancer este un avion interceptor, care decolează, atinge foarte repede viteze supersonice. I-ar fi necesare maximum 5 minute.”
Unele avioane au primit şi vizitatori. Doar la sol.
A fost prezentat şi un avion Awacs. Aeronava produsă de Boeing este echipată special pentru supravegherea spațiului aerian. Radarul cu diametru cât un bloc cu trei etaje îi dă mai mult decât ochi de vultur.
„Avem capacitatea de a face supraveghere aeriană, putem vedea până la 400 de kilometri distanţă. Putem detecta ţinte şi în aer dar şi la nivel mării”, le-a explicat curioşilor căpitanul aeronavei.
Odată cu declanşarea crizei din Ucraina de acum doi ani, avionul militar trece şi pe deasupra României: „Pot fi 6-8 ore de zbor deasupra României. În mod normal avem o anumită traiectorie, facem cercuri deasupra României şi putem să vedem ce se întâmplă în zonă. Este pentru prima oară când coborâm la sol şi ne place.”
Multor americani le-au plăcut atât de mult misiunile la care au colaborat cu piloţi români, că au început să înveţe limba noastră şi obiceiurile.
Paul Shamy, pilot: „Cred că: Aţi dori să beţi ceva?! E pe aproape? Ieşim împreună şi împărţim palinca.”
Multiplu campion mondial la acrobaţie, lituanianul Jurgis Kairys le-a dat emoţii spectatorilor cu un picaj în vârtej. Un pilot TAROM a demonstrat că acrobaţii se pot face şi cu un avion de pasageri. A trecut cu o viteză de 650 de kilometri la oră destul de aproape de pisă pentu a saluta miile de spectatori de pe aeroportul Băneasa.
Show-ul a avut parte de o încheiere pe măsură, oferindu-le spectatorilor imagini extraordinare: