Distribuitorii de cablu fac un gest fără precedent. După ce, vinerea trecută, cinci membrii ai CNA au transmis Comisiei Europene o scrisoare prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la actul normativ aprobat de Executiv.
„Am ajuns în situaţia, pentru prima dată, când singura alternativa la un OUG e CE. Pentru că OUG are un statut special, şi anume să promoveze în regim de urgenţă o lege şi nu poate fi atacat”, a declarat Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu
Reprezentanţii firmelor de cablu sunt revoltaţi şi spun că în spatele acestui scandal se află interesele directe ale grupului Intact Media, controlat de omul de afaceri Dan Voiculescu.
„Grupul Intact cere bani pentru programele pe care i le ofer lui RCS&RDS gratuit şi beneficiază de obligativitatea de retransmisie în operaţiunile de cablu a lui RCS, pentru aceleaşi programe cere bani ca să fie redistribuite în satelit. Ceea ce mă iertaţi, da mie mi se pare un fel de ofertă schizofrenică”, a mai afirmat președintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu.
Dacă ordonanţa va intra în vigoare în forma în care se află acum, atunci toţi distribuitorii de cablu vor fi obligaţi să-şi ordoneze canalele în grilă în funcţie de audienţa posturilor din anul anterior. Mai mult, calitatea semnalului trebuie să fie aceeaşi pentru toate posturile.
„Din păcate legile fizicii, chiar dacă vor fi votate de Guvernul României, ele nu pot fi în discordanţă cu ceea ce se poate inginereşte realiza şi suntem iarăşi în situaţia de a promova texte de lege care ignoră ceea ce se poate face. Din punctul meu de vedere, logica acestui text este logica prin care de mâine se stabileşte că nu poate exista decât o singură zi în calendar şi aceea să fie miercuri”, a mai spus Petric.
Guvernul a adoptat săptămâna trecută ordonanţa de urgenţă pentru modificarea Legii audiovizualului şi abia apoi a trimis-o spre consultare Ministerului Justiţiei şi Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii. Conform legii transparenţei decizionale, parcursul era exact invers.
„Iancom, Consiliul Concurenţei şi CNA nu sunt avizatoare, li s-a cerut un punct de vedere. Atât. Guvernul va lua în calcul aceste puncte de vedere, nefiind ministere, nu au cum să fie instituţii avizatoare. Cred că în momentul ăsta e la CNA. Cred că CNA azi, cel târziu, mâine, ne va da punctele de vedere”, a declarat Andrei Zaharescu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Cel mai probabil actul normativ va mai suferi o modificare după ce Guvernul va primi avizele consulative din partea instituţiilor la care a fost trimisă după adoptare.
Ponta: N-au de ce să facă plângere
O primă reacţie după ce firmele de cablu au cerut ajutorul Comisiei Europene. Premierul Victor Ponta consideră că acestea nu au motive să se plângă. Ba mai mult, le acuză că au format un cartel.
„Deocamdată n-au la ce să facă plângere, pentru că nu s-a publicat nimic. Din câte ştiu eu, şi să-i întrebaţi pe cabliști, că sunteţi de la Digi24, şi îi cunoaşteţi bine, au ei o problemă la Consiliul Concurenţei, că au făcut un cartel. UE e foarte atentă. Să stea mai cuminţi şi să respecte legile europene”, este de părere Victor Ponta, premierul României.