Centrul Buzăului a găzduit duminică seara o proiecție de film mai puțin obșnuită. Cunoscutul actor american Armand Assante a fost invitat special în Piața Dacia, unde a fost proiectat pe un ecran gigantic filmul românesc „California Dreamin”, în care a jucat și actorul. Unele persoane din audiență au fost deranjate de scenele fierbinți din film, iar în acest sens a fost depusă o plângere la primărie.
După eveniment, o persoană a depus plângere la primărie. Organizatorul precizează însă că filmul e încadrat în categoria Audiență Generală, cu Acordul Părinților pentru copiii sub 12 ani.
Constantin Toma, primarul Buzăului: Au fost, într-adevăr, două trei scene erotice, dar la începutul acestui film, înainte de difuzarea filmului, organizatorii au anunțat că nu este un film pentru copii, iar voluntarii s-au străduit pe tot parcursul vizionării filmului, să îndepărteze toți copiii neîsoțiți. Și acest lucru s-a întâmplat. Ar fi o mare rușine pentru buzoieni să nu aibă acces la un asemenea film, care a fost un succes pentru România, până la urmă.
Reacția integrală a Asociației CULTURALL, unul dintre organizatori
ASOCIAȚIA CULTURALL, în calitate de co-organizator al Buzău International Arts Festival (BIAF), eveniment în cadrul căruia a avut loc proiecția filmului California Dreamin' (Nesfârșit), în regia regretatului cineast Cristian Nemescu, un film de artă multipremiat la festivaluri internaționale, cu o distribuție de excepție, condusă de starul american Armand Assante și maestrul Răzvan Vasilescu, proiecție ce a avut loc în Piața Daciei, în prezența a aproximativ 450 de spectatori, cu participarea extraordinară a actorului Armand Assante, a criticului internațional de film Irina Margareta Nistor și a producătorului filmului, Andrei Boncea, precizează:
Filmul California Dreamin' (Nesfârșit) a fost încadrat de către Centrul Național al Cinematografiei în categoria Audiență Generală, respectiv Acordul Părinților pentru copiii sub 12 ani, fapt ce a fost semnalat corespunzător, atât vizual, cât și anunțat de către organizatori în mod public, înainte de începerea proiecției și prin intermediul voluntarilor BIAF pe întreg parcursul acesteia.
Centrul Național al Cinematografiei (CNC) este organul de specialitate al administrației publice centrale și autoritatea unică ce poate acorda, conform legii, prin Consiliul Național al Cinematografiei, rating-uri (certificate) de vizionare filmelor distribuite în România.
Conform Registrului Cinematografiei, secțiunea a V-a, fragment din Norma metodologică pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 328/2006 din 12.09.2006, cităm:
„(4) Clasificarea filmelor cinematografice este obligatorie înainte de începerea exploatării lor pe teritoriul României, indiferent de formatul şi de suportul pe care sunt fixate acestea, şi este valabilă pentru întreaga perioadă de exploatare a filmului prevăzută în certificatul de clasificare emis de Centrul Naţional al Cinematografiei.
(5) Fac excepţie de la prevederile alin. (4) filmele cinematografice care se difuzează de către radiodifuzori în cadrul serviciilor lor de programe, care se prezintă în cadrul festivalurilor cinematografice naţionale şi internaţionale, al schimburilor culturale, al unor manifestări cu caracter nonprofit, al altor manifestări oficiale organizate în România sau în străinătate, precum şi filmele cinematografice prezentate în cadrul programelor culturale ale Cinematecii Române.”
Având în vedere prevederile legale, în calitate de festival internațional, BIAF nu are obligația legală de a prezenta un rating al filmelor difuzate, dar, cu toate acestea, așa cum am precizat la cap. 1, festivalul a luat toate măsurile pentru a prezenta publicului rating-ul acordat filmului de către CNC.
Considerăm că orice sesizare negativă la adresa proiecției California Dreamin' (Nesfârșit) din cadrul BIAF 2023 din Piața Dacia este o jignire la adresa publicului buzoian, a prestigioșilor invitați ce au participat la proiecție și, nu în ultimul rând, la adresa unui act artistic ce a adus numeroase beneficii cinematografiei românești și, prin extensie, României în general.