Judeţul Iaşi a fost acoperit aseară de nori groşi, care i-au uimit până şi oamenii de ştiinţă. Un număr record de rachete antigrindină, 65, au fost lansate deasupra zonei viticole Cotnari şi în împrejurimi. Bucăţi mari de gheaţă au căzut, însă, în zeci de localităţi din nord-estul Moldovei.
Dan Axinte, director operator la Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindină Moldova: „Dimensiunea în nor a grindinei depăşind 10 cm, deci erau foarte bine încărcaţi şi conturaţi.”
Din totalul acesta de nouă celule, două dintre ele au fost supercelule, de o dezvoltare nemaiîntâlnită de noi până în acest moment, de când operăm.
Un alt record a fost înregistrat de meteorologi. Aceşti au emis 29 de avertizări de furtuni, ploi torenţiale şi grindină, în doar 24 de ore.
Mihai Timu, meteorolog ANM : „A fost determinată de prezenţa unui aer cald de origine tropicală, care, pe de o parte, ieri a determinat un disconfort termic asccentuat în partea de sud a României. dar pe de altă parte, acest aer a venit bogat în umezeală, pentru că circulaţia sud-estică din altitudine a permis avansul unui aer mai umed de deasupra zonei Mediteranei.”
Specialiştii spun că aceste fenomene meteo extreme sunt tot un efect al încălziri globale, la fel ca şi canicula.
Roxana Bojariu, şeful Departamentului de Climatologie: „Au fost inundaţii în Marea Britanie, în Texas, au fost inundaţii şi la noi, punctual, în zone din ţară. Faptul că aceste fenomene devin din ce în ce mai dese şi că intensitatea de exexmplu a precipitaţiilor creşte, acest lucru poate fi pus pe seama schimbării climei, pentru că o atmosferă mai caldă practic conţine mai mulţi vapori de apă”.
20 de judeţe din centru, vest şi sud-vest sunt sub avertizare cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină, valabilă până mâine dimineaţă. De altfel, de azi, de la ora 18:00 va intra în vigoare şi un cod portocaliu de inundaţii, valabil până mâine la ora 12:00, care vizează depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile Timiş, Caraş, Nera şi afluenţii Crişului Negru, Oltului şi ai Mureşului.