Floare Finta, femeia declarată "Tezaur uman viu"
Casa bunicii din Negreşti-Oaş este mai tot timpul plină de turişti şi localnici care vin să o viziteze şi să afle câte ceva despre meşteşugurile de acum sute de ani. Femeia este cunoscută în zonă şi pentru leacurile din plante pe care le prepară pentru diferite boli.
„Leacurile astea le fac cu ceară. Pui (pun, n.r.) să nu se lege de rană și pui (pun, n.r.) plante. Am patru feluri de plante. Şi, cât ai pus pe arsură, ia durerea imediat”, spune Floare Finta, femeia declarată "Tezaur uman viu".
De-a lungul anilor, a strâns nu doar întâmplări care pot fi povestite, ci şi sute de obiecte tradiționale: de la farfurii pictate sau țesături, până la păpuși îmbrăcate în costume populare create chiar de ea. Unul dintre cele mai valoroase obiecte din micul muzeu al femeii este patul cu colibă adus din casa părintească și vechi de mai bine de un secol.
Între toate acestea, își fac loc diplomele primite de-a lungul timpului. La loc de cinste e cea de la Ministerul Culturii, care a desemnat-o "Tezaur uman viu".
„A fost evaluată de Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, iar în anul 2012, într-un cadru oficial, i s-a conferit această diplomă”, spune Natalia Lazăr, directoarea Casei de Cultură din Negrești-Oaș.
Femeia, care are 82 de ani, critică vilele pe care şi le construiesc românii acum. Ea ar vrea să vadă altceva.
„Căși mai mici făcute, gătate așa oșenește și oameni. Erau prunci, băieți, fete. Ieșeau câte cinci, şase, şapte dintr-o casă mică. Toți mari ca brazii”, îşi aminteşte Floare Finta.
Şi, pentru că se apropie sărbătorile, femeia coase și împodobește de zor costume tradiționale oșeneşti cu care va merge la târgurile de sezon.