Articolul, semnat de Karl-Peter Schwarz, citează platforma online integru.org, care a analizat un articol la care Ecaterina Andronescu este coautoare, alături de Cristian Aurelia Nechifor.Faptele prezentate de integru.org arată că în acest articol este vorba în mod clar de un plagiat, scrie FAZ.
Ca și în cazul premierului Victor Ponta, și presupusul plagiat al Ecaterinei Andronescu dateazădin 2003, când era ministru al educație în guvernul Adrian Năstase și decan la Universității Politehnice București.
Este vorba de un articol de cinci pagini, apărut într-o revistă de specialitate, „Chimie analitică”. Articolul se intitulează „Synthesis of TBP-based ferrofluid". Articolul descrie experimentul făcut de Aurelia Cristina Nechifor a cărei lucrare de disertație doctorală a fost supervizată de Ecaterina Andronescu.
Comparând textul și ilustrațiile cu publicații științifice relevante, cercetătorii de la integru.org au ajuns la concluzia că părți substanțiale ar fi fost luate din lucrările altor oameni de știință. Pentru aceasta, Integru.org a apelat la oameni de știință din Germania, Canasa, Marea Brotanie și SUA, precizează publicația germană.
Potrivit FAZ, plagiatul a fost semnalat în 2006 într-un articol de presă, dar a rămas fără consecințe, pentru că articolul respectiv a fostîndepărtat din arhiva online, probabil în urma unei intervenții politice, mai notează FAZ.La acea vreme, chimistul olandez Gerard van Ewijk de la Universitatea din Utrecht i-a confirmat ziaristei că rezultate ale cercetărilor şi fragmente din lucrarea sa au fost copiate ,,fără ruşine" şi au fost prezentate ca munca doamnei Andronescu, precizează FAZ.
Cotidianul german reamintește că Ecaterina Andronescu a fost numită ministru al Educaţiei în iulie de către premierul Victor Ponta, după ce Corina Dumitrescu, apoi Ioan Mang au fost nevoiţi să demisioneze din cauza unor acuzaţii de plagiat. După ce două comisii independente printre ele şi Consiliul Etic al Universităţii Bucureşti, au constatat că Victor Ponta a plagiat disertaţia prezentată în 2003, alt consiliu de etică, subordonat Ministerului Educaţiei, a conchis că lucrarea premierului nu este plagiat în conformitate cu legislaţia de la acea vreme. Doamna Andronescu a declarat că acest caz este închis.
Victor Ponta: E un fix al PDL
Premierul Victor Ponta a părut să nu dea importanță acestor acuzații și le-a pus pe seama campaniei electorale, sugerând că sunt o manevră a adversarilor politici. El a declarat joi, în legătură cu informațiile despre presupusul plagiat al ministrului educației, că „PDL au un fix al lor” și „dacă mai stăm mult în campanie electorală, vom fi 21 de milioane de plagiatori”.
Ministerul Educației: Este inacceptabilă suspiciunea de plagiat
Ministerul Educației a emis un comunicat care poartă titlul „Precizări referitoare la unele informaţii eronate apărute în publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung”.
„Autorul Gerard Antonie van Ewijk foloseşte, în articolul de unde se afirmă că s-ar fi copiat, o cu totul altă gamă de reactivi - clorură feroasă, clorură ferică, amoniac şi acid azotic, care nu au nici o legătură cu cei folosiţi în sinteză de către doamna Aurelia Cristina Nechifor. Ca urmare, considerăm că este inacceptabilă asocierea celor două lucrări, precum şi suspiciunea de plagiat pentru articole ştiinţifice care au în comun doar exprimări în limba engleză specifice domeniului chimiei”, se menționează în comunicat.
„În concluzie, considerăm că opinia publică a fost dezinformată cu rea credinţă, având în vedere modul în care a fost denaturată realitatea, dar şi pentru că nu a fost solicitat şi punctul de vedere al persoanelor incriminate”, se încheie comunicatul.