Clădiri nerenovate de mai bine de 100 de ani, mormane de gunoi, temperaturi de peste 40 de grade - aşa arată din interior centrul vechi al Capitalei, locul în care, la fiecare sfârşit de săptămână, mii de români şi turişti străini petrec şi se distrează până în zori. Oamenii care locuiesc deasupra localurilor trăiesc în condiţiile unei ţări din lumea a treia.
Florina şi soţul ei sunt printre puţinii locatari rămaşi în locuinţele dărăpănate din Centrul Vechi al Capitalei. „Uitaţi-vă ce mizerie fac aceste baruri, uitaţi-vă ce căldură este! Câte aparate de aer condiţionat degajă căldură! Ne este frică că luăm foc!”, se plânge femeia.
Cele nouă aparate de aer condiţionat de la barul aflat la subsol fac ambianţa insuportabilă. Cu toate acestea, autorităţile spun că este nevoie ca temperatura să atingă 120 de grade pentru a lua măsuri. „Această balustradă se încinge de nu poţi ţIne mâna pe ea. Atât balustrada, cât şI clanţa de la uşă! Este foarte încinsă!”, spune o altă locatară din zonă.
Deşi ancheta nu a fost finalizată în cazul incendiului de marţi noapte, stins după mai bine de opt ore de intervenţii, locatarii spun că focul a pornit de la suprasolicitarea instalaţiei electrice, care datează dinainte de 1900: „Ne este frică să punem becuri. De aceea este foarte întuneric aici!”
Din cauza temperaturii ridicate, tomberoanle din scara emană un miros insuportabil. Disperaţi, oamenii au încercat să îşi rezolve problemele singuri. Drept răsplată, au fost amendaţi. „Fiica mea a scos tomberonul, că nu mai puteam să stăm aici de miros. Deja intrase mirosul până sus. A scos gunoiu de aici şi poliţia tot pe ea a sancţionat-o”, spune locatara.
De la începutul anului, în Centrul Vechi al Capitalei au avut loc trei incendii. Toate au avut drept cauză un scurtcircuit.