Un zid de beton înalt de peste doi metri, apărut peste noapte, a tulburat liniştea oamenilor din cartierul Floreasca. Gardul împrejmuieşte zona unde umează să fie ridicat un bloc. Proprietarul ar fi avut toate actele în regulă, însă vecinii sunt disperati.
Unul dintre ei spune că va privi de la câţiva centimetri zidul clădirii vecine, iar un alt locatar afectat este chiar arhitectul care a proiectat zona, în anii '70. El spune că ridicarea noului bloc va face ca imobilul în care locuieştesă sa se dărâme.
„Din cauza precipitațiilor, apa nu va mai avea unde să se scurgă decât la fundația noastră”, a explicat acesta din urmă.
Vecinii l-au dat în judecată pe actualul proprietar ca să-l împiedice să mai construiască. Mai mult, instanţa de judecată a suspendat autorizaţia de defrişare a terenului.
Prea târziu, însă. Un nuc bătrân, protejat de lege, şi un copac de magnolie au fost deja tăiaţi, de pe locul unde odată era spaţiu verde. Autorităţile sectorului doi ridică din umeri şi spun că actualul proprietar avea toate actele în regulă.
„Sunt niște restituiri de proprietăți, niște puneri în posesie. Are titlu de proprietate eliberat de prefectură”, a declarat Bogdan Pârvanu, arhitect şef.
Arhitectul şef al Capitalei dă vina pe parlametraii care au votat legea de punere în posesie, care i-a dat actualului proprietar terenul înapoi.
„A fost o mare greșeală, o mare eroare, că s-a pus în posesie în acele locuri în care nu se putea construi, de fapt, decât afectând confortul celorlalți locatari”, a susținut Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al Capitalei.
Din anii 90, numai în sectorul 2 al Capitalei s-au ridicat 26 de blocuri pe spaţiie verzi. Fiecărui locuitor îi revin acum doar câte 12 metri pătraţi de parc, adică mai puţin de jumătate decât prevăd normele Uniunii Europene.