Gratuit, dar nu şi la orele de vârf. Pensionarii din Iaşi care vor să călătorească în intervalul orar în care autobuzele sunt prea aglomerate ar putea fi obligaţi să îşi cumpere bilete. Acum, ei circulă gratuit, indiferent de oră. Deocamdată este vorba doar despre o propunere a consilierilor locali, care va fi supusă dezbaterii publice luna viitoare.
Peste 30.000 de pensionari din Iaşi circulă gratuit cu mijloacele de transport în comun, în condiţiile în care un abonament pe toate liniile costă 120 de lei. Regia de Transport, care are datorii de peste 186 de milioane de lei şi tocmai a intrat în insolvenţă, primeşte din partea primăriei doar jumătate din costul unui astfel de abonament. Un grup de consilieri locali a venit cu o propunere care, spun ei, ar rezolva problema aglomeraţiei din autobuze şi tramvaie şi ar creşte şi încasările Regiei: să se introducă o limitare de timp astfel încât abonamentele pensionarilor să nu fie valabile toată ziua.
Mai exact, „în intervalele orare considerate vârf de sarcină, ele să nu fie valabile”, a spus la Digi24 consilierul local Marius Dangă. Practic, „cetăţenii care au aceste abonamente să cumpere bilet dacă insistă să meargă în acele intervale”, explică el. În plus, costul abonamentelor va creşte cu 25%.
Cei care folosesc transportul în comun pentru a merge la serviciu sunt de acord cu ideea. „Este aglomerat, foarte aglomerat, mai ales în orele de vârf circulă mulți pensionari”, spune un salariat.
Deşi consilierii nu au precizat care este intervalul exact în care pensionarii ar trebui să plătească bilet, cei vizaţi nici nu vor să audă de aşa ceva. „Păi dar sunt mulţi pensionari care merg şi ajută copiii. Se duce, ia copilul, îl ia de la grădiniţă. Cum se poate aşa ceva? Sau noi pensionarii nu mâncăm? Nu ne trebuie mâncare? Cum să mă duc la 1 să fac piața? Nu-i normal aşa ceva, nu sunt de acord. / Dimineața, când este răcoare, iese şi bătrânul din casă să-şi cumpere şi el o fructă, o pâine. Când să iasă? În timpul zilei? Să cadă pe stradă? Nu-i corect. Să-şi retragă părerile, că-i mai bine. / După o viață de muncă poate merităm, măcar atât să ne lase”, spun pensionarii intervievaţi.
Consilierul local contracarează: „Nu au de ce să fie nemulţumiţi, pentru că abonamentele sunt în continuare valabile. Vor trebui doar să facă mici ajustări în comportamentele zilnice. Trebuie să ţină cont totuşi că în numele domniilor lor cineva plăteşte”, a spus Marius Dangă.
Proiectul de hotărâre de consiliu local va fi supus dezbaterii publice luna viitoare.