În judeţul Alba, apa de la 13 izvoare nu este bună de băut. În aproape toate cazurile, oamenii din zonă şi-au făcut-o cu mâna lor - sursele au fost poluate pentru că localnicii nu au respectat regulile privind depozitarea gunoaielor.
Specialiştii au dat verdictul. „Sunt neconformităţi în ceea ce priveşte calitatea apei din punct de vedere chimic şi al prezenţei microorganismelor.”, spune Cristina Galoș - purtător de cuvând DSP Alba.
Unul dintre izvoarele cu probleme este acesta, aflat la marginea Drumului Naţional 1. Şoferii vin să ia apă, fără să ştie că nu este bună de băut.
Primăria din zonă ar fi trebuit, conform legii, să marcheze izvoarele cu apă nepotabilă.
Grave sunt situaţiile în care oamenii nu au de ales. Două mii de localnici din Căldărăşti, Buzău, sunt în această situaţie.
„Au fost verificate toate fântânile, n-au mai rămas decât două puncte unde se poate consuma apă, restul conţin nitriţi”, precizează Sandu Stancu, administratorul public al oraşului Pogoanele.
Una dintre fântâni a fost săpată de autorităţi, în urmă cu 2 ani, în mijlocul satului, pentru ca oamenii să aibă mai uşor acces la apă. Cealaltă sursă de apă potabilă este la un kilometru de sat, unde localniclor le era greu să ajungă iarna.
Fără apă potabilă în 2014
În timp ce aproape jumătate din români nu au acces la o reţea de apă şi canalizare, locuitorii comunei Răşinari, din judeţul Sibiu, încearcă să împiedice lucrările la un proiect care le-ar aduce apă potabilă la robinete.
Sătenii se tem că facturile vor fi mai mari şi preferă să bea apă de la un izvor din zonă chiar dacă testele au dovedit că nu este bună. Iar în Gorj o staţie de epurare a apei nu poate fi pusă în funcţiune din lipsă de proiect.
Nici în Zalău, situaţia nu este mai bună. Extinderea şi reabilitarea staţiei de epurare din oraş este blocată de mai bine de doi ani, din cauza constructorului care a intrat în insolvenţă.