Modernizarea va veni deocamdată printr-o nouă factură la energia electrică, unică în țară. Aceasta va avea doar două pagini. Prima pagină cuprinde valoarea facturii, consumul și prețul pe unitatea de energie. A doua pagină aduce câteva elemente de noutate: se va regăsi energia consumată în aceeași perioadă a anului precedent astfel încât consumatorul să-și poată face o idee despre evoluție. Noua factură devine obligatorie de la începutul acestei luni.
„În luna aprilie când se facturează luna martie va fi această nouă formă”, a anunțat președintele ANRE, Nicolae Havrileț.
În noile facturi, companiile de utilități nu vor mai putea face estimări de consum și nici cereri de plată în avans, așa cum s-a întâmplat până acum.
Schimbarea contoarelor este deocamdata oprită. Se oprește la 100.000 de consumatori intrați în proiectul pilot. Costurile erau prea mari, iar beneficiile, prea mici.
„Ar însemna un cost suplimentar de 400 de lei pe un contor. Nu sunt date care să ne facă să admitem o investiție pe scară largă”, a precizat președintele ANRE.
Singurul beneficiu pe care îl aduc aparatele inteligente este că permit citirea consumului de la distanță. Reprezentanții ANRE spun că promisiunile făcute de companiile de electricitate, la începerea montării noilor contoare, nu pot fi îndeplinite până când rețelele de distribuție nu vor fi și ele modernizate.
„Poate să vadă cât este în plus consumul de energie introducând un nou consumator: un frigider, o mașină de spălat”, a explicat directorul CEZ Distribuție, Ion Dobrescu.
„Nu se vor mai face regularizări”, a adăugat inginerul Emil Constantinescu.
Avantajul unui contor inteligent este că oferă posiblitatea de a monitoriza consumul aparatelor din casă și astfel se pot face ajustări care să ducă la scăderea facturilor.