Satul Variaşu Mic din judeţul Arad este una dintre cele 20 de localităţi din judeţ unde, dacă nu aveţi grijă, s-ar putea să vă alegeţi cu o factură mai mare la telefonul mobil. Aici, undele nu ţin seama de frontiere, iar telefoanele se conectează foarte des la reţelele din Ungaria.
Variaşu Mic este doar una dintre cele 512 localităţi din România în care, potrivit datelor Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii, telefoanele se pot conecta la reţelele de telefonie mobilă din ţările vecine. Raportul a fost făcut în luna aprilie în 19 judeţe de la graniţele României.
512 localităţi din România în care telefoanele se pot conecta la reţelele de telefonie mobilă din ţările vecine
În nordul ţării, în judeţele Botoşani, Suceava, Maramureş şi Satu Mare, sunt 139 de localităţi unde puteţi intra, fără să ştiţi, în reţelele operatorilor de telefonie din Ucraina sau Ungaria.
În vestul ţării, în Bihor, Arad, Timiş şi Caraş Severin, au fost depistate 121 de localităţi în care telefonul se poate conecta la reţele din Ungaria sau Serbia.
Pentru zona de sud, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Constanţa, monitorizarea arată că sunt 139 de localităţi în care, dacă ajungeţi, ar fi bine să vă uitaţi pe ecranul telefonului ca să vedeţi dacă apare numele unei reţele din Bulgaria.
Acelaşi pericol există şi în 113 localităţi din estul ţării, în judeţele Tulcea, Galaţi, Vaslui şi Iaşi, unde aparatele se pot conecta la reţelele de telefonie mobilă din Republica Moldova sau Ucraina.
Un singur telefon dat în roaming vă poate costa de 50 de ori mai mult decât dacă aţi fi vorbit într-o reţea din România. Soluţia, spun specialiştii, stă în reconfigurarea telefonului.
„Noi îndrumăm clienţii ori să dezactiveze romingul, ori să pună pe selectare manuală a reţelei”, spune Dan Dragoş, reprezentantul de vânzări al unei companii de telefonie mobilă.
În România sunt 22 de milioane de telefoane mobile active în reţelele naţionale.