„Aproape zilnic, spaţiul aerian al ţării este forţat, probabil n-ar trebui să vă spun asta, de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol şi, în acel moment, suntem nevoiţi să ridicăm în aer avioanele de vânătoare cu procedurile de somare, pentru ca acele avioane să iasă din spaţiul de survol al ţării”, a declarat, miercuri, la Piteşti, ministrul Apărării, Mircea Duşa.
Expertul în securitate națională Hari Bucur îl contrazice zice însă pe ministrul Apărării.
„Domnul Dușa a descris ce a înțeles dânsul din ce înseamnă poliție aeriană. Domnul Dușa, care nu are competențe de apărare de niciun fel, a găsit de cuviință să descrie cu propriile cuvinte ce înseamnă poliție aeriană. Eu cred că dânsul nu a înțeles, nu există situații zilnice de violare a spațiului aerian și nici măcar de tentative care ar necesita ridicarea în aer a aeronavelor de răspuns”, a declarat Hari Bucur.
În general, nu e vorba de avioane militare care ar încerca să pătrundă în spațiul aerian al României, a adăugat acesta. „Situațiile mai frecvente – una sau două pe an – sunt cu curse charter sau private, care fie au uitat să își obțină cod de survol, ori au ieșit din culoarul de zbor. Astea sunt cazurile care se întâmplă”, a explicat expertul în securitate națională.
„Cazuri de testare a spațiului aerian se întâmplă o dată la vreo 5-10 ani. Cred că la noi s-a întâmplat acum vreo doi”, când rușii au efectuat manevre în Marea Neagră, a precizat Hari Bucur.