Scandalul dezinfectanţilor diluaţi are un efect mai puţin previzibil: exodul unor pacienţi spre spitale din străinătate. Destinaţia preferată este Austria. Aşa că aproape 40% dintre pacienţii străini trataţi în Viena sunt români.
„Cred că interesul principal pentru un spital bun este ca igiena, curăţenia să fie foarte bună. Şi asta e un lucru prioritar în Austria, pentru că este controlată foarte strict,” explicădr. Walter Ebm, membru al Colegiului Medicilor Austria.
Un asemenea pacient este Camil Moldoveanu, campion mondial la Ju-jitsu, care nu a avut curaj să se opereze în România.
„Am avut mulţi colegi care au făcut intervenţii chirurgicale şi au fost probleme cu zona de infecţii ulterior... sau inclusiv la nivel de diagnostic. A fost foarte important să fiu sigur că tratamentul şi operaţia şi în special diagnosticul pus este cel corect şi automat voi putea să fac treaba asta cu sportul pe termen lung,” spune Camil Moldoveanu, pacient român în Viena.
Problema este că încrederea în sistemul de sănătate scade accentuat. Potrivit Coaliţiei Pacienţilor cu Boli Cronice din România, 90% dintre pacienţi ar evita internarea, dacă ar putea.
„De ce credeţi că spitalele din Bucureşti sau din centrele universitare sunt foarte aglomerate şi pacienţii sunt pe liste de aşteptare de luni de zile. Pentru că încrederea în spitalele mici, orăşeneşti, judeţene a dispărut. Practic, e cu risc,” precizează Radu Gănescu, preşedintele COPAC.
Pe de altă parte, pentru o consultaţie un pacient poate plăti la Viena chiar şi 2.000 de euro. Medicii de acolo se aşteaptă însă la creşterea numărului de solicitări din România - deopotrivă pentru consultaţii şi tratament. Unii pot solicita deconturi de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Pentru primul trimestru al acestui an, statul român a plătit în acest scop 133.000 de lei.