Fiecare maşinărie de război şi fiecare infanterist au avut instrucţiuni precise, transmise de la centrul de comandă al bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu.
Soldaţii au aflat abia la poligon care este misiunea.
„Se debarcă pe echipe prin susţinerea fiecăruia în parte. Se ocupă dispozitivul, ulterior vom trece la nimicirea inamicului prin salturi succesive pe echipe, susţinute una de cealaltă”, explică plutonier Vasile Dorneanu, comandantul unei grupe de infanterie.
Comandanţii au vrut să vadă cât de bine se coordonează creierul operaţiunii cu cei din teren. Ordinele pentru soldaţii din poligonul Smârdan au venit de la 200 de kilometri distanţă, din baza americană Mihail Kogălniceanu. 2.200 de militari americani, britanici şi români au participat la exerciţiul de astăzi şi au trebuit să se comporte ca un singur om.
„Cu toţii facem parte din aceeaşi divizie multinaţională, astfel încât să perfecţionăm munca în echipă, interoperabilitatea, adică un schimb de proceduri, să înţelegem cum să ne antrenăm şi comunicăm mai bine împreună. Aşadar, pe viitor, când vom mai avea astfel de operaţiuni comune, ca o forţă multinaţională, să fim mult mai eficienţi”, spune locotenent colonel Theodor Johnson, de la Regimentul 2.2 Cavaleri din SUA.
Până la sfârşitul lunii, militarii vor face astfel de exerciţii şi în ţară, şi în străinătate, după un program al Alianţei Nord-Atlantice care vrea să arate stabilitatea blocului militar în faţa conflictului din Ucraina. Manevre identice au loc în Germania, iar la ele participă şi infanterişti români.