Misiunea celor 50 de scafandri a fost preluarea unei mine aflate la 15 metri adâncime şi detonarea ei într-o zonă sigură.
Deşi a fost doar un exerciţiu, militarii au învăţat o lecţie preţioasă: orice desincronizare poate fi fatală echipei. Comandantul unităţii de scafandri americani este o tânără de 29 de ani. Până acum cinci ani era contabil.
„Am vrut să fac ceva mult mai palpitant, aşa că m-am îndreptat către Armată. De fapt, fratele meu mai mic lucrează şi el în domeniu şi am discutat destul de mult cu el despre asta. M-am interesat despre operaţiunile speciale şi despre ce ar putea face femeile acolo. Mi s-a potrivit perfect ceea ce fac eu acum”, spune Christine Hammervold, comandantul unităţii de scafandri din SUA.
La exerciţiu participă 50 de militari din Bulgaria, Georgia, SUA, Turcia şi Ucraina. România deţine comanda.
„Este o deschidere pentru ei, pentru a vedea altfel de proceduri decât cele pe care le au ei în ţările lor”, spune capitanul comandor Adrian Onţică, comandant la Secţia Scafandri de Luptă.
La rândul lor, şi vânătorii de munte au fost în concurs. Statul Major al Forţelor Terestre a organizat o competiţie între cei mai buni militari. Cei 150 de vânători de munte s-au căţărat pe stânci contracronometru, au coborât în rapel şi au arătat care e mai dibace cu arma.
În prezent, Armata Română are două mari brigăzi de vânători de munte, la Braşov şi Miercurea Ciuc.