Treizeci de familii au rămas pe drumuri, în prag de sărbători, după un incendiu puternic ce a cuprins un bloc cu trei scări din Chiajna. Mansarda şi ultimul etaj au fost distruse complet. Clădirea, P plus 3, construită în urmă cu 2 ani, nu are autorizaţie de incendiu.
Pentru că legislaţia îi obligă doar pe cei care administrează blocuri de la patru etaje în sus să obţină aşa ceva. Oricum, în acte, este şantier în lucru. Cauza probabilă este de natură electrică, spun autorităţile. Dar cercetările sunt la început.
Pe același subiect
Incendiu puternic în Chiajna. Locatară: Tot timpul m-am gândit că se va ajunge la ceva
Jurnaliştii Digi24 au reuşit să surprindă câteva imagini din zona afectată. Au filmat un apartament situat la mansardă.
„Totul e scrum. Bucăţi mari din acoperişul din tablă sunt căzute pe podea. Geamuri nu mai există. Au căzut în interior. Ramele ferestrelor sunt şi ele pe jos. Abia te strecori printre resturi. Nici urmă de electrocasnice. Maşina de spălat, aragazul sau televizorul au fost parcă topite. Pe pereţi nu mai există tencuială sau vopsea. A rămas doar cărămida. În baie, au rezistat doar obiectele solide. Caloriferul a căzut în cadă. Chiuveta e spartă, undeva pe jos. Iar toaleta a dispărut. Încercăm să ieşim din apartament. Uşa din fier e carbonizată. E greu de spus dacă a fost îndoită de căldură sau de pompierii care au intervenit. Pe casa scării, jurnaliştii dau de un nou obstacol. O bucată din acoperiş a ajuns pe trepte. Doar forma şi ţevile înnegrite de lângă te fac să realizezi că pe pereţi sunt nişte contoare. Funinginea a acoperi tot. De la mansardă, la parter”.
Şi imaginile suprinse de pompieri, de la înălţime, ne arată distrugerile. Acoperişul pare ciuruit. Au rămas bucăţi mici, care abia se mai ţin. Mansarda fumegă. Se vede clar că tot ce era la ultimul nivel, a fost distrus. La un moment dat apare în imagini un apartament, care a rămas sub cerul liber.
Dacă priviţi cu atenţie, într-un alt apartament, tot fără acoperiş, se vede un televizor, topit, care atârnă pe un perete.
Pompierii spun că doar norocul a făcut ca flăcările să izbucnească pe timp de zi, când cei mai mulţi locuitori erau la serviciu.
Nu doar mansarda a fost afectată. Ci şi etajele inferioare. Au fost inundate în timpul intervenţiei pompierilor. Mulţi dintre oamenii care au plătit până la 40.000 de euro pentru cumpărarea unei case noi au rămas doar cu hainele de pe ei.
De când au primit primul apel la 112, pompierii, care ştiau că în zonă nu au surse de apă, au trimis opt autospeciale. Pe parcurs numărul lor a ajuns la 25.
Daniel Vasile - purtător de cuvânt al ISU Bucureşti: „Nu există reţea de alimentare cu apă, reţea de hidranţi, există doar rezerve de apă în localitate, fără presiune şi lacul morii la câţiva km distanţă, unde au fost trimise trei motopompe pentru alimentare”.
Nu au fost răniţi, dar o tânără însărcinată a fost dusă la spital, din motive de precauţie.