„Absolut. O listă nouă va intra în funcţiune, cu toate aceste temeri: cum le vom putea susţine financiar, nu neapărat în 2013 ci şi în anii următori... Pentru că, odată ce un medicament a intrat (pe listă), consumul se păstrează şi chiar creşte. Pot să intre alţi bolnavi în această categorie de medicamente... Trebuie să fim foarte atenţi; e un plan greu de făcut, dar îl facem”, a declarat Eugen Nicolăescu la Digi24.
În România, lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată de peste cinci ani. Potrivit Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, numai în cazul medicamentelor destinate bolnavilor de cancer există aproape 140 de molecule noi, aprobate deja de Agenţia Europeană a Medicamentului, care însă nu au cum să ajungă la bolnavii de cancer români.
Cine este exceptat de la coplată
Un alt subiect fierbinte de pe agenda ministrului Sănătăţii este introducerea coplăţii. Potrivit lui Eugen Nicolaescu, ea nu va fi aplicată dacă este vorba despre copii, diabetici sau bolnavi de cancer.
„Este un angajament pe care România trebuie să-l respecte. Vă aduc aminte că pentru coplată există deja lege dată anul trecut, ea ar fi trebuit să fie pusă în aplicare şi nu s-a pus. Ca urmare a negocierilor pe care le-am avut, am reuşit să îi convingem pe cei de la Fondul Monetar Internaţional că nu trebuie să aplicăm coplata la toate serviciile medicale.
Încercăm acum, la contractul-cadru, să facem o serie de categorii care, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie exceptate. De exemplu, bolnavii de diabet sau de cancer sunt nevoiți să vină de mai multe ori la spital. La acești oameni vom găsi o derogare”, a precizat ministrul.
Mai mult despre coplată şi declaraţiile ministrului Eugen Nicolăescu în emisiunea Kilometrul 0, aici:
Va rezolva coplata problemelor din spitale? Ce spune ministrul
FMI, convins de actuala guvernare să nu insiste pe tema unei noi legi a sănătăţii. „I-am convins că o nouă Lege a sănătăţii e o prostie”
Potrivit ministrului Sănătăţii, un alt aspect discutat cu Fondul Monetar Internaţional a fost acela al unei noi Legi a Sănătăţii. „În punctul IV din acordul cu FMI i-am convins că o nouă Lege a sănătăţii e o prostie, pentru că va fi aplicată în câţiva ani ca să producă efecte. Modificăm legislaţia actuală, care se face foarte simplu: avem legi în Parlament, le aducem amendamente, imediat venim cu Hotărâre de Guvern şi ordine de ministru”, a detaliat Nicolăescu.
Salariile medicilor, în funcţie de performanţă
Despre salariile medicilor din sistemul sanitar, Eugen Nicolăescu spune că se încearcă plata în funcţie de performanţă. Vor exista discuţii în acest sens între minister şi asociaţiile medicilor şi personalului auxiliar din sistem, pentru scoaterea acestora din sistemul bugetar de plată, a afirmat oficialul.
Din aceeaşi emisiune:
TEST DE SINCERITATE. Eugen Nicolăescu: „Monarhia ar fi mai potrivită pentru România”