„Nu cred că americanii vor forţa prea mult nota nici într-o combinaţie cu Iranul, dar situaţia este complicată, pentru că una dintre marile rafinării (n.r. Baiji, aflată la 210 km nord de Bagdad), care rafinează un sfert din petrolul Irakului, a fost ocupată astăzi, în ultimele ore”, a spus Emil Hurezeanu.
Analistul politic consideră că insurgenţii irakieni de orientare sunită sunt foarte violenţi şi „ucid cu o voluptate extraordinară, prin execuţii, decapitări şi crucificări”.
„Nu ştim cum arată lucrurile pe termen lung şi dacă nu cumva Irakul riscă să se transforme într-o Sirie, iar atunci lucrurile se complică la maxim, într-un conflict în care vor apărea şi Israelul, şi Iranul, şi Arabia Saudită, puterile reale din regiune, care pot să intre într-un conflict ele însele”, a spus Emil Hurezeanu.
Analistul spune că petrolul se va scumpi, deoarece hidrocarburile irakiene sunt blocate în bună parte. Mai mult decât atât, scumpirea petrolului în Irak şi la nivelul OPEC ar ajută în mod direct regimul de la Moscova.
„Vântul va bate şi mai puternic în pânzele spărgătorului de gheaţă Vladimir Putin. Ceea ce se putea crede, la un moment dat, la nivel speculativ - aşa cum s-a întâmplat la începutul anilor '80 -, că americanii ar putea folosi ca instrument de presiune economică indirectă, dar foarte eficientă la adresa Rusiei, prin diminuarea preţului barilului de petrol, astfel încât unul dintre principalele articole de export ale Rusiei, petrolul, şi într-un fel şi gazul, să coste mai puţin, într-o piaţă cu preţuri mai mici, impuse din afară”, a spus Emil Hurezeanu.
Analistul crede că autorităţile de la Kremlin „se felicită pentru ce se întâmplă în această ţară (n.r.Irak), iar rolul Siriei şi al Rusiei, în apărarea lui Bashar al-Assad şi în menţinerea la distanţă a americanilor, va intra într-o etapă nouă. ”
Emil Hurezeanu crede că dacă vor fi angrenate mai multe state din regiune în conflictul din Irak, Rusia rămâne una dintre puţinele ţări care furnizează petrol, deci nu se pune problema ca preţul barilului de petrol să scadă.
„Sunt multe implicaţii, dar cele mai multe sunt legate de viaţa acelor oameni din Irak”, a încheiat Emil Hurezeanu.