Ungaria vrea să ridice un gard împotriva imigranţilor. Decizia a fost luată azi de guvernul de la Budapesta care vrea astfel să-i ţină la distanţă pe toți cei care, alungaţi de foamete şi războaie din propriile ţări, caută o viaţă mai bună în Europa. Gardul va fi la graniţa dintre Ungaria de Serbia, ţară din care, se plânge Budapesta, vin cei mai mulţi imigranţi.
Emil Hurezeanu a vorbit despre zidul care se va întinde pe aproape 175 de kilometri, pe care Ungaria vrea să-l ridice pentru a se apăra de imigranţi. „Cât ţine frontiera dintre Voivodina Serbiei şi Ungaria, înalt de trei metri. Un argument este că mai există garduri de genul ăsta: între Grecia şi Turcia, între Bulgaria şi Turcia, în oraşele spaniole din nordul Africii. Autoritatea maghiară a ţinut să rămână în interiorul Uniunii Europene. Mai sunt garduri între palestinieni şi evrei şi între Statele Unite şi Mexic. Şi toate au acelaşi scop. De a-i împiedica pe cei mai săraci să vină înspre cei mai bogaţi şi de a-ţi păstra liniştea şi confortul împotriva agresorilor. Fizic şi mecanic e un obstacol gardul. Cel mai bine s-a văzut în timpul Războiului Rece cu zidul Berlinului. În realitate, acest obstacol incită la dărâmarea lui. Deci, Linia Maginot, care era inexpugnabilă, care a fost făcută după Primul Război Mondial, un sistem de fortăreţe ca sa facă imposibil asediul repetat al Franţei dinspre Germania, a fost prima străpunsă în aşa fel încât nici măcar nu a mai fost folosită, ci germanii au trecut pe cealaltă parte”, a explicat Emil Hurezeanu.
Analistul este de părere că zidurile care despart nu vor rezista. „Poţi să mori la zid, împuşcat de grăniceri. Zidurile care despart nu sunt făcute să reziste. Ungurii îşi imaginează, ei cu puterea lor de fantazare istorică, pentru că au trăit ca parteneri într-un mare imperiu cosmopolit, cu atâtea naţionalităţi în jur, cu origine foarte exotică, nu realizează că zidurile de despărţire nu duc prea departe. Împotriva cui se apără. Sunt zeci de mii de maghiari în Voivodina. Vor face un zid şi între România şi Ungaria? Pe de altă parte este marea problemă a zilelor noastre, care ne va însoţi poate mai mult decât intenţiile agresive ale Rusiei. E vorba de migraţia oamenilor săraci şi frustraţi dinspre lumi inferioare ca dezvoltare spre centrele bogate ale Europei. Aici Europa are propriile valori, care înseamnă toleranţă şi deschidere”, a mai spus Emil Hurezeanu la Digi24.