Emil Hurezeanu, despre „lista neagră” a Rusiei: E un gest de retorsiune, redundant şi oarecum inutil

Data publicării:
hurezeanu 605-1

"Uniunea Europeană nu are complexele astea de confidenţialitate excesivă, ca să le numim aşa. De păpuşică mai mică, inclusă într-o păpuşică ceva mai mărişoară, şi tot mai mare, şi tot mai mare. Şi dăm, la sfârşit, de un păpuşoi imens, care are imaginea zâmbitoare a unei sume de mistere adâncite în ghicitori şi enigme, cum spunea Churchill altă dată despre funcţionarea Uniunii Sovietice. Uniunea Europeană e mai directă, e o sumă de democraţii unde astfel de gesturi par de neînţeles sau sunt denunţate în mod liber”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.

Nimeni nu-i împiedica pe ruşi să anunţe, înainte de apariţia acestei liste pe surse, prin tot felul de canale, să spună: "E părerea noastră ca - având în vedere sancţiunile pe care ni le-aţi impus şi chiar interdicţiile de acordare de vize UE sau americane unor persoane - să procedăm şi noi prin retorsiune, la fel"”, a mai spus analistul.

Emil Hurezeanu a analizat lista: „Observăm care e lista, sunt membrii unor servicii secrete mai vechi şi mai noi din Marea Britanie şi ţările baltice. Cei mai mulţi sunt polonezi, 18, Germania către coadă, cu şapte, ca Letonia, parcă. Cei mai puţini sunt câte cinci: Malta, România. Din Grecia nu e nimeni. Nu sunt şefi de state şi de guverne, nici actuali miniştri de Externe. În cazul compatrioţilor noştri de pe listă, sunt oameni care şi-au spus răspicat, într-un fel sau altul, părerea. Mă gândesc la domnul Cioroianu, la domnul Chifu, care sunt intelectuali publici şi care exprimă liber enunţuri critice, dar n-aş spune nedrepte sau exagerate împotriva Federaţiei Ruse”.

E un gest de retorsiune pe care ruşii îl fac în mod redundant şi oarecum inutil. Creează un câmp de bruiaj care poate să ascundă nu doar posibilitatea unui transfer al armistiţiului Minsk II, păstrat parţial, într-un armistiţiu diplomatic şi politic cu SUA. Poate să ascundă şi o escaladare sau o orientare nouă. Apar în fiecare zi în literaturile de analiză a Kremlinului şi a Rusiei articole pro şi contra. Unii consideră că Rusia este într-o fază foarte soft şi că Putin e în defensivă. Alţii nu le dau dreptate primilor, spunând: "Întrebaţi-i pe cei din Osetia, Abhazia, Georgia şi din estul Ucrainei cât e de slab Putin". E o circumstanţă agravantă a comunicării viciate între Uniunea Europeană şi Rusia, între Occident şi Rusia. Dacă e doar un paravan de bruiaj, e un ecran de bruiaj care ascunde intenţii de negociere, dar care ar avea nevoie, ca să se transforme în realitate, de crearea unor tensiuni suplimentare pentru obţinerea unor avantaje în negocierile propriu-zise, vom vedea”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...