De altfel, numărul de imigranţi pe care un stat va fi obligat să-l preia variază în funcţie de mărimea ţării şi dezvoltarea ei economică. Dar multe țări nu acceptă acest lucru.
„Nu numai Ungaria nu acceptă, ci și Marea Britanie. Cred că cea mai mare cotă o are Germania, pentru că are și capacitatea și populația cea mai mare. Și România acceptă. Sunt țări mai primitoare și țări mai ostile”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24, precizând că decizia acestor țări este justificată, având în vedere că este vorba de politici voluntare.
„Ungaria are idei fixe, mai vechi, în ceea ce privește refugiații, în ceea ce privește reintroducerea pedepsei cu moartea. E o societate mai puristă, să zic așa. Mai atentă cu organicitatea ei. Irlanda, Danemarca și Marea Britanie, care la rândul lor nu primesc refugiați de acest gen, din Marea Mediterană. Și năvălesc unde? Pe bieții maltezi, pe vilegiaturiștii din Lampedusa, pe seama Italiei, pe seama Greciei, oricum țări cu mari probleme. Ați văzut zilele trecute, un marocan și-a trecut băiețelul într-un geamantan. Sunt oameni disperați și sunt mai multe lucruri de făcut aici. În primul rând trebuie să îndrepți situația în țările lor, apoi trebuie să te gândești „haide să primim refugiați”. Pentru că Germania va trebui să împingă vârsta de pensionare la 74 de ani dacă vrea să o scoată la capăt. E o populație atât de îmbătrânită, în general în nordul Europei, încât refugiații, sângele proaspăt din alte părți, vor fi salvarea acestor societăți care se vor răsturna. Într-un fel și la noi situația e valabilă când e vorba de pensionarii deja mai numeroși decât populația activă”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.