Lucrările la consolidarea școlii din comuna Belcești au început în 2006. Guvernul a condiderat că prioritate au geamurile și ușile de termopan. Acestea au fost schimbate, fără ca zidurile imobilului vechi să fie întărite. De atunci, școala s-a tot degradat până într-acolo încât acoperişul s-a dărâmat.
Pentru ca să nu se întâmple acelaşi lucru şi cu pereții, zidurile au fost susținute cu bârne din lemn. La doar 30 de metri, o altă investiție guvernamentală, noua școală din Belcești, se deteriorează pentru că nu au fost bani pentru terminarea lucrărilor. Aşa că elevii învaţă acum unde a găsit spaţiu primăria: în vestiarele sălii de sport, într-o fostă cârciumă şi în fostul sediu al poliţiei.
În sediul Poliției se învață abecedarul
Cei 30 de preșcolari din Belcești învață să scrie în fostul post de poliție din comună. Sala de curs este cât un dormitor, copiii sunt înghesuiți, dar măcar sunt în siguranță. În școala abandonată erau în pericol să fie striviţi de pereţii care se prăbuşeau.
„În urma demolării grădiniței am obținut acest spațiu unde a funcționat vechea poliție. Cămăruțele sunt mici, doi pe doi, doi pe trei”, spunea educatoarea Parascheva Butuc.
Cine trece în clasa I nu are nicio șansă să învețe într-o școală normală, dacă rămâne la Belcești. Tainele alfabetului sunt dezvăluite într-o fostă crâșmă.
„Am încheiat al șaptelea an de când ne desfășurăm activitatea în acest spațiu improvizat. În condiții destul de grele, greu de acceptat, dar nu avem ce face”, mai spune educatoarea.
„Eu îmi doresc să am o școală cu sonerie, o școala normală”, spune o fetiță din Belcești.
Actualul primar nu are o soluție pentru ca cei 1.300 de elevi să învețe în condiții decente. Are nevoie de trei milioane de lei pentru consolidarea vechii școli și pentru continuarea lucrărilor la cea nouă.
„S-a sistat finantarea și în momentul de față, de șapte ani de zile, actul școlar la școala unde învață copii din patru sate se desfășoară în condiții improprii”, declară Constanin Ciobăniță, primarul comunei Belcești.
Banii alocați de guvern pentru reabilitarea şcolii, 80.000 de lei, au fost cheltuiţi pe termopane.
„Cum să-i pun termopane dacă peretele ăsta peste două luni cade jos”, se întreabă părintele unui elev.
Din 2006, Ministerul Educaţiei tot promite alte fonduri, dar până acum nu i-au ajutat cu nimic pe elevii de la Belceşti.