Această staţie de transformare a energiei electrice din Galaţi este aproape nouă, spun reprezentanţii Electrica, cu excepţia celor două transformatoare fabricate la Electroputere Craiova.
După o investiţie de 2 milioane de euro, locuitorii din şase judeţe din nordul Munteniei ar trebui să se confrunte cu tot mai puţine pene de curent.
„Deşi sunt vechi de peste 40 de ani cele două transformatoare se pare că şi-au făcut bine treaba. Penele de curent în această zonă a ţării au însumat anul trecut doar 266 de minute, cu 100 de minute mai puţin decât media întregii ţări”, relatează Cătălin Bălan, reporter Digi24.
Cel mai mult au stat în beznă consumatorii din Oltenia, iar cele mai puţine întreruperi ale furnizării de energie electrică au fost în zona Capitalei.
Media pe ţară a fost de șase ore, la jumătate faţă de anul 2008, dar în continuare la distanţă foarte mare de ţările din vestul Europei. Acolo, întreruperile de energie nu depăşesc 200 de minute anual.
Una dintre cauzele penelor dese de curent este faptul că 75% din instalaţiile de joasă tensiune din toată ţara sunt aeriene şi nu sunt îngropate în pământ pentru a fi protejate.
„Legislaţia noastră ne obligă ca tot ce proiectăm de aici încolo să introducem în pământ, în oraşe. Problema cea mai mare a reţelei este că este avariată de copacii care nu sunt tăiaţi. Noi facem tăieri, dar nu putem să facem în măsura în care ar trebui”, declară Cristian Cezar, director Electrica, filiala Galaţi.
Distribuitorii sunt nevoiţi să-şi renoveze reţelele şi pentru a putea livra consumatorilor energie regenerabilă. Staţia de la Galaţi preia energia produsă de două parcuri eoliene.
Eugen Tamaş, şef staţie de transformare: „La ora aceasta avem în jur de 20 de Megawatti. Are două căi să meargă spre staţia Tecuci, Focşani sau merge spre staţia Smârdan în cele trei judeţe.”
Deşi toate aceste investiţii sunt suportate de consumatori, companiile de electricitate spun că există şi veşti bune pentru populaţie.
„Tarifele de distribuţie aprobate de ANRE, având în vedere datele depuse, metodologia şi modul lor de calcul vor fi în scădere la Muntenia Nord”, spune Ion Preda, director în cadrul Electrica Muntenia Nord.
Tariful de distribuţie reprezintă 35% din factura finală la energie electrică, iar o scădere a acestora va reduce şi preţul final plătit de consumatori.