România trece prin cea mai lungă perioadă de caniculă de la începutul verii. Este a patra zi cu temperaturi de foc, iar meteorologii au prelungit avertizările până la mijlocul săptămânii viitoare. Însă nu vor lipsi perioadele cu ploi și vijelii. Aproape toată țara este sub coduri de furtuni, iar urmările acestor oscilații extreme deja se fac simțite: incendii violente au izbucnit duminică în două județe aflate sub cod portocaliu de caniculă, iar în Alba acoperișul unui bloc a fost smuls de vântul puternic.
Furtuni puternice după caniculă
Un copac a căzut pe Drumul Național care leagă Galațiul de Bârlad, după o furtună puternică ce a avut loc în zonă.
În Brăila, o vijelie puternică a doborât 15 copaci pe străzile din oraș. Două mașini au fost avariate.
Furtună a fost și în Focșani și în localitatea Scărișoara din județul Olt.
Toate cele 4 județe s-au aflat sub incidența codului meteorologic de vijelii care a vizat 24 de județe. Au fost perioade cu rafale de vânt care au depășit 90 de kilometri pe oră, iar cantitățile de apă au ajuns până la 40 de litri pe metrul pătrat, mai ales în zonele montane.
Teleorman, Olt și Dolj nu mai au apă pentru irigații
În Teleorman, Olt și Dolj nu mai e apă pentru irigații. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o postare pe Facebook: „Din cauza faptului că nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare nu mai există nivel de exploatare. Apele s-au îndepărtat de țărm. La Zimnicea o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă. În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetație este bună, culturile nu sunt afectate”, spune ministrul agriculturii.
Vor mai fi ploi, dar nu suficiente pentru a acoperi nevoia de apă în zonele afectate. Cu temperaturi ce depășesc 40 de grade, meteorologii avertizează că este posibil ca anul 2022 să fie cel mai secetos din istoria măsurătorilor meteorologice.
7 case au ars, alte 26 cuprinse de flăcări într-o localitate din Dolj
Din Dolj au venit imagini dramatice. Un incendiu de proporții a izbucnit, duminică după-amiază, în Drăgotești. Șapte case au ars, iar 26 de proprietăți din jur au fost cuprinse de flăcări. Trei persoane au fost intoxicate cu fum și două dintre ele au ajuns la spital. Pompierii din Dolj au fost nevoiți să ceară ajutorul colegilor din Mehedinți și Olt. Cel mai probabil, un foc lăsat nesupravegheat care s-a extins a fost cauza acestui dezastru.
Prefectul județului Dolj, Dan Diaconu, spune că sunt indicii că focul ar fi pornit de la cimitirul din sat. Sute de hectare de vegetație din zonă au fost cuprinse de flăcări, care au înaintat cu repeziciune din cauza vântului puternic. Pompierii au luptat mai bine de 3 ore să stingă focul, care s-a extins și la culturile și grădinile oamenilor. Iată ce povestesc oamenii:
Efectul de lupă: o casă s-a aprins și a ars din temelii în județul Olt
O casă a ars din temelii, duminică, în comuna Valea Mare din județul Olt. Flăcările au cuprins și două anexe, unde se aflau cereale, lemne de foc și utilaje agricole. Focul ar fi pornit din cauza caniculei. Pompierii spun că s-a format „efectul de lupă” de la oglinda unui utilaj, care a aprins vegetația uscată din apropiere. Flăcările s-au extins cu repeziciune și la casă. Din interior, pompierii au scos patru butelii. Întreaga misiune a durat aproximativ 3 ore.
Apă transportată manual, cu bidoanele, pentru stingerea unui incendiu în munți
Un alt incendiu violent a mistuit 1.500 de metri pătrați de pădure și vegetație uscată între Sinaia și Bușteni, în zona Piatra Arsă. Misiunea pompierilor a fost dificilă, îngreunată de terenul accidentat, de vântul puternic și de umiditatea scăzută. Pompierii au reușit să identifice în cele din urmă o sursă de apă la distanță, au transportat-o cu autoșenilata din dotare și apoi pe jos și în cele din urmă, după eforturi de câteva ore, focul a fost stins. Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă pe o suprafaţă de aproximativ 1.500 mp la vegetaţie uscată şi doborâturi. Pentru stingerea incendiului au intervenit zeci de pompieri, personal al serviciului voluntar al Primăriei Buşteni, personal de la Ocolul Silvic, salvamontişti, reprezentanţi ai Parcului Natural Bucegi şi jandarmi. „Intervenţia a fost destul de grea acţionându-se cu stingătoare, iar apa fiind transportată în recipiente de 2 tone şi sute de bidoane. 1,5 km apa s-a transportat manual”, a scris pe Facebook primarul de la Buşteni, Mircea Corbu. Focul a fost lichidat, dar un echipaj rămâne la faţa locului pentru supravegherea zonei.
Tren blocat în câmp două ore, fără aer condiționat
Trenul care venea de la Craiova spre București a stat două ore în câmp, după ce locomativa s-a stricat din cauza temperaturilor ridicate. Trenul a staționat 120 de minute până a venit noua locomotivă, timp în care călătorii nu au avut aer condiționat.
În mod normal trebuie să dureze 60-70 de minute să vină o locomotivă de ajutor, însă din cauza temperaturilor ridicate sunt impuse limitări de viteză și din acest motiv a durat mai mult.
Acoperișul unui bloc, smuls de o furtună puternică în Alba
Acoperișul unui bloc din Alba a fost smuls de o rafală de vânt foarte puternic și a căzut peste mașinile parcate în jur. În total, 10 autoturisme au fost avariate, dar din fericire, nu au fost victime.
Prahova: incendiu la incineratorul de deșeuri, a fost emis mesaj RO-Alert
Un incendiu care se manifestă cu degajări mari de fum a izbucnit, duminică, la incineratorul de deşeuri periculoase din comuna Brazi, sat Negoieşti, fiind emis un mesaj RO-ALERT din cauza fumului.
Conform ISU Prahova, incendiul se manifestă la deşeuri depozitate în exteriorul clădirii, pe suprafaţă de 100 mp, dar şi în interiorul clădirii. Din cauza degajărilor mari de fum, a fost transmis un mesaj RO-ALERT, menţionează ISU.
Focul a izbucnit pe platforma incineratorului operat de Eco Burn, la un depozit al societăţii, au precizat surse oficiale pentru AGERPRES. Conform acestora, societatea nu mai este în activitate. De-a lungul timpului, pe această platformă au izbucnit mai multe incendii.
Harghita: Incendiu de vegetație în condiții de vânt puternic
Pompierii militari şi civili au intervenit, duminică, pentru localizarea şi stingerea unui incendiu care a cuprins aproximativ zece hectare de vegetaţie uscată de pe raza comunei Subcetate. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, Alina Ciobotariu, acţionează pentru stingerea focului două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenţie Topliţa şi serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Subcetate şi Remetea.
Intervenţia este dificilă din cauza vântului puternic, dar şi a zonei în care s-a produs incendiul. Se poate acţiona totușu cu autospeciale de stingere, a precizat sursa citată.
Din datele preliminare, ard circa 8-10 hectare de vegetaţie uscată şi puieţi din regenerare naturală.
Un incendiu similar a avut loc sâmbătă, în aceeaşi zonă, suprafaţa afectată fiind, însă, mult mai mică.
2.000 de persoane au cerut ajutor medical din cauza căldurii
Un număr de 1.902 persoane au fost asistate în cele 3.277 de puncte de prim ajutor şi hidratare operaţionalizate la nivel naţional în contextul valului persistent de căldură, potrivit unui comunicat al IGSU transmis duminică dimineață. Patru dintre aceste persoane au fost transportate la unităţi spitaliceşti.
Totodată, pompierii militari au acţionat pentru localizarea şi stingerea a 209 incendii de vegetaţie, ce au afectat o suprafaţă de 891 ha.
În ultimele 24 de ore, autorităţile publice locale au efectuat 22 de misiuni, dintre care şase transporturi de apă potabilă, opt transporturi de apă menajeră, opt transporturi de apă pentru animale.
Pompierii militari sfătuiesc populaţia că evite deplasările, să stea la umbră şi să evite expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00; să bea suficientă apă pentru a se hidrata corespunzător; să evite consumul băuturilor alcoolice; să poarte pălării de soare, haine lejere de culori deschise; să consume fructe şi legume proaspete; să nu aprindă focul în zone cu vegetaţie uscată sau în zonele împădurite; să nu arunce resturile de ţigară deoarece pot genera incendii.
Editor : Luana Pavaluca