În corespondenţe speciale din întreaga Europă, reporterii Digi24 Laurenţiu Rădulescu, din Ucraina, Cristian Citre, din Republica Moldova, şi Alina Manolache, de la Bruxelles, unde s-au reunit liderii europeni, au adus informaţii noi despre evoluţia evenimentelor la zi.
Expertul în securitate națională Hari Bucur a vorbit despre noul tip de militari din Crimeea, care nu poartă numele niciunei țări și niciunei armate.
Hari Bucur a amintit că președintele rus Vladimir Putin a spus că este vorba de „niște cetățeni îngrijorați de soarta concetățenilor din Crimeea” și care și-au cumpărat uniforme de pe pe internet și care „acționează ca niște cetățeni vigilenți ca să se păstreze ordinea și disciplina în provincie”.
„Au un comportament care nu e nou, a fost practicat de cam toate provinciile separatiste din fosta Uniune Sovietică. E același scenariu, pe vremea aia purtau toți uniforme sovietice, acum poartă uniforme luate de pe net”, spuen Hari Bucur.
„Lucrul curios este existența lor azi, când deja, din punct de vedere rusesc, oficial, Crimeea este parte a Rusiei. E puțin probabil ca Rusia să accepte existența unor oameni înarmați care să nu fie sub autoritatea lor”, a adăugat el.
De altfel, o echipă a postului Digi24 nu au fost lăsată să intre în Crimeea. Jurnaliştii au fost duşi într-o cazarmă din Armiansk, oraş aflat în nordul regiunii, legimaţi şi obligaţi să părăsească zona.
Corespondentul Digi24 la Bruxelles, Alina Manolache, a relatat despre sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, dar și despre tratatul de asociere cu Ucraina, semnat astăzi.
Despre sancțiunile impuse de UE și SUA Rusiei, precum și despre decizia Visa și Mastercard de a nu mai oferi servicii băncilor sancționate de SUA a vorbit și jurnalistul Emil Hurezeanu.
„Cei care au ironizat sau au avut tentanția să diminueze importanța acestor măsuri pot fi surprinși, pentru că pot fi măsuri care, prin cumulare, vor avea efecte. Ceea ce se va întâmpla dincolo de măsurile guvernelor, piețele vor multiplica efectele deciziilor politice și piețele vor crea impactul cel mai puternic”, spune Emil Hurezeanu.
Analistul a vorbit și despre perspectiva integrării europene a Republicii Moldova, în contextul Consiliului European care a avut loc în aceste zile.
„Grăbirea traseului european al Republicii Moldova e unul din efectele neintenționate. Probabil se va întâmpla o apropiere a Republicii Moldova cu România. Ceea ce au pierdut ucrainenii probabil vor câștiga moldovenii”, a mai spus Emil Hurezeanu.
Despre situația din Moldova a relatat jurnalistul Digi24 Cristian Citre. Invitatul său, Doru Petruți, director IMAS în Republica Moldova a declarat că „la Chișinău bate un vânt rece dinspre est”.
„Starea populației legat de tema europeană se bucură de un sprijin fragil, e indicatorul care se schimbă cel mai repede în sondaje”, a spus el.
„Deocamdată, democrația în Republica Moldova e una destul de tânără, ea se exersează de doar câțiva ani și aici e un minus al clasei politice, pentru că nu a explicat bine avantajele integrării în UE și principalele probleme ale oamenilor se leagă de sărăcie, corupție. Presiunea pe individ, pe gospodărie e ridicată”, a mai spus Doru Petruți.