Cercetătorii de la IRES au realizat un studiu la care au participat 1.073 de subiecţi cu vârsta peste 18 ani, acesta fiind eşantionul reprezentativ pentru populaţia adultă din România. Din acest studiu aflăm că astăzi, 65% dintre români regretă că nu ne-am întors la monarhie ca formă de guvernământ, imediat după Revoluţie. Însă, dacă duminică am fi chemaţi la un referendum pe această temă, doar 21% dintre români ar fi de acord să renunţăm la republică. Sunt doar câteva concluzii care se desprind din studiul IRES realizat la sfârșitul lunii martie şi publicat mai întâi în revista „Sinteza”.
După 26 de ani de când Regelui Mihai i-a fost interzis să se întoarcă acasă, 65% dintre români consideră că ne-ar fi mers mult mai bine dacă am fi revenit atunci la monarhie. Acum, însă, ar fi prea târziu, spun cei mai mulţi dintre participanţii la studiu. Dacă duminică am fi chemaţi la referndum, doar 21% dintre noi ar fi de acord să renunţăm la republică.
63% dintre cei intervievaţi cred că ştiu cine reprezintă Casă Regală a României după retragerea Majestăţii Sale Regele Mihai din viaţă publică, însă, dintre aceştia, doar 71% o identifică pe Alteța Sa Regală Principesa Margareta. 15% ştiu că Regelui îi va succede o fiică, dar nu o pot numi.
Alteţa Sa Regală Principesa Margareta este în prezent custode al Coroanei, iar tatăl său i-a încredinţat misiunea de a ţine Casa Regală cât mai aproape de români.
Şase din 10 subiecţi intervievaţi de sociologii de la IRES spun astăzi că au încredere multă sau foarte multă în Principesa Moştenitoare, iar cei mai entuziaşti admiratori ai Alteţei Sale Regale sunt în rândul femeilor de peste 65 de ani din partea de sud a ţării.
Contrar așteptărilor unora dintre noi, există copii pentru care monarhia înseamnă mai mult decât un basm cu regi, regine, prinți și prințese. Elevii clasei a opta de la Școala 117 din București ne-au arătat că istoria ultimilor 150 de ani nu va fi uitată, ba mai mult decât atât, ideea unei posibile reveniri la monarhie nu este de lepădat pentru generația lor.
Citiţi:
Întrebaţi astăzi dacă ştiu că există o Casă Regală a României, 93% dintre participanţii la studiul IRES au răspuns că DA, iar dintre aceştia, 61% declară că au încredere multă şi foarte multă în membrii Familiei Regale. Totuşi, dacă-i întrebi ce valori sau principii reprezintă Monarhia, fără să le dai variante de răspuns, 7 intervievaţi din 10 nu ştiu ce să spună.
Cei care au o opinie conturată vorbesc despre corectitudine, seriozitate, încredere, tradiţie şi patriotism. Aceştia sunt preponderent români cu vârste de peste 45 de ani, cu studii medii şi superioare.
La întrebarea „Cunoaşteţi activitatea membrilor Casei Regale a Principesei Margareta şi a Principelui Radu?” doar 33% dintre participanţii la studiu sunt de părere că DA, iar dintre aceştia - 88% au o părere bună şi foarte bună despre ceea ce fac Alteţele lor Regale. Însă când vine vorba despre implicarea în viaţă publică, peste 40 % dintre cei chestionaţi de cercetătorii IRES cred că familia regală a României nu se implică destul, iar cei mai nemulţumiţi sunt bărbaţi, cu vârste cuprinse între 51 şi 61 de ani, cu studii medii şi superioare care locuiesc în mediul urban în Transilvania şi Banat. Dacă-i întrebi pe aceştia ce aşteptări au de la membrii Casei Regale a României, îţi vor spune că vor să-i vadă implicaţi în politică.