„Cui îi e frică de Victoria Nuland? E un fel de sfinx, un fel de Pythie. Când spune ceva, în mod voit nu e prea clară. Doamna Nuland, care este unul din diplomații de vârf care răspunde de dosarele est-europene la Departamentul de Stat, în mod voit nu spune lucrurilor pe nume, păstrează o atitudine diplomatică. Domnia sa exprimă nervozitatea administrației americane și din când în când emite avertismente care au o bază reală”, a spus Emil Hurezeanu.
În opinia sa, avertismentul Victoriei Nuland a fost adresat Ungariei și României.
„E mai grav ce se întâmplă în Ungaria, din perspectiva doamnei Nuland, cred, decât ce se întâmplă în România. Dar toți știm ce muște avem pe căciulă”, a adăugat el.
Victoria Nuland a declarat astăzi: „În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii”.
Președintele și fondatorul Stratfor, George Friedman, a spus însă, într-un interviu pentru Digi24 că poziția Victoriei Nuland este „nerezonabilă” și că oficialul american „uită des de corupţia din Statele Unite”.
„Deci, sugerez, deoarece nu fac parte din guvern, să uităm ce are de zis doamna Nuland şi să ne concentrăm pe următorii paşi pe care România trebuie să-i facă. De exemplu, în domeniul energetic. Informaţiile necesare pentru investiţii trebuie să fie disponibile, să ai parteneri de încredere. Dar ideea că se poate elimina complet corupţia din România este la fel de caraghioasă ca şi aceea că se poate elimina complet corupţia în America”, a spus el.
„Are dreptate și Friedman – și noi ar trebui să fim mai atenți cu cultificarea unor opinii foarte inteligente ale unul om influent. Dar nici domnul Friedman nu are dreptate în mod absolut, nici doamna Nuland nu are dreptate în mod absolut”, a comentat Emil Hurezeanu.
„Sigur că problemele noastre sunt reale, sunt grave, trebuie să ni le rezolvăm și să vorbim de ele mai des decât atunci când ne amintește doamna Nuland că ar fi grave, respectiv ne liniștește domnul Friedman că n-ar fi chiar așa”, a adăugat jurnalistul.