E. Hurezeanu despre reducerea pensiilor torționarilor: Același populism și același hazard moral care domină aproape toate deciziile acestui guvern
Emil Hurezeanu a declarat în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24 că acuzația de genocid adusă lui Alexandru Vișinescu sau Ion Ficior este șubredă, fiind greu de dovedit cu probe în instanță. Mult mai potrivită i s-ar fi părut încadrarea la „tratamente neomenoase”. Analistul a amintit în context că pentru aceeași acuzație au fost executați la capătul unui proces sumar și soții Ceaușescu:
„Acuzația asta de genocid - ne-am aruncat toți în față și la genocidul pe care l-ar fi comis Ceaușescu. Am scăpat de el condamnându-l pentru genocid la împușcare, de fapt o sentință care a echivalat cu o execuție mexicană, în niciun caz cu punerea în aplicare a unei sentințe judecătorești într-un tribunal al democrației, dar așa era tribunalul acela al democrației. În prezența acelui tribunal al democrației, cu domnul cutare care făcea avioane și celălalt domn – care au jucat un rol important în anii care au urmat – care își tăia unghiile cu unghiera, Ceaușescu, el și ea, păreau niște oameni de convingeri, oameni de convingeri până la capăt. În înțelesul lor al lumii și al vieții (...), marxismul ăla precar pe care l-au asimilat, ei au avut dreptate, ei erau cei care aveau o oarecare demnitate în comparație cu cei din jurul lor, care i-au condamnat”, a comentat Emil Hurezeanu.
Emil Hurezeanu comentează pe tema torționarilor în emisiunea „Jurnalul de seară” de la Digi24
„Acuma ne grăbim să-i condamnăm și pe-ăștia pentru genocid. Stai, domn'le, nu cumva dacă îi condamni pentru genocid avocatul îi scoate mai uşor basma curată? L-am auzit pe Dan Voinea - după aceea i-am auzit pe alții care au spus Dan Voinea nu se poate pronunța, că a ratat dosarul Revoluției - Dan Voinea a spus că e mai ușor să-l tragi la răspundere în fața justiției pentru tratamente neomenoase, care se pot dovedi”, a continuat Emil Hurezeanu.
Jurnalistul a arătat că dacă presupușii torționari sunt puși sub acuzare pentru genocid, pentru asasinarea, uciderea a 103 oameni, s-ar putea ca probele, în justiție, să nu se adune niciodată suficiente. „Omul rămâne și cu pensia și intră în lumea celor drepți – sau în cazul lor, poate în lumea celor nedrepți, au și ei o lume – și cu asta, basta, s-a terminat, nu se bucură nimeni nici de asta, nici de asta”, a punctat jurnalistul.
„Nu vă treziți cam târziu, domnilor politicieni?”
În opinia lui Emil Hurezeanu, gesturile și deciziile politicienilor din ultima vreme arată o fugă de răspundere și o derută ce duce la aberații ale democrației: „Sunt niște accese, noi avem accese - repet, nu există un acces inutil când e vorba de aflarea adevărului (...)- , am impresia că am intrat într-o cursă accelerată din care politicienii nu așteaptă demiterea prin alegeri sau prin schimbarea coalițiilor sau prin moțiuni de cenzură. Își dau propria măsură. Este o măsură foarte firavă, foarte discutabilă a acestor politicieni. E de neînțeles. Sunt sincer convins că un om cu mintea întreagă care înregistrează aceste manifestări de fugă de răspundere și de explicații pe care le dau de câteva săptămâni toți politicienii noștri de vârf ar putea să scoată un manual bine ilustrat despre aberațiile la care (ajunge – n.r.) o democrație liberală de tip occidental – fragilă, pe un fundal de criză, cu o moștenire nerezolvată a statului dictatorial, încorporată prea cu poftă”, a spus Emil Hurezeanu.
Măsura reducerii pensiilor torționarilor dovediți de justiție, pentru a se acorda despăgubiri victimelor, i se pare analistului profund populistă, un fel de „haiducie în codrul democrației”:
„Deci acum noi decontăm foarte multe lucruri, dar asta nu justifică atitudinea asta. Vă spun sincer, măsura asta mi se pare la fel de populistă ca aia prin care anunți că o comisie parlamentară specială se va deplasa în mină, tu nefiind decât prim-ministru. Tu nu faci foile de drum ale Parlamentului, chiar dacă îl controlezi cu 70 la sută. Aștepți să hotărască el. Ideea că faci pe salvamontistul intrând în mină – ăia se urcă, dar el a coborât, foarte bine, nu discut asta – dar acuma, să anunți și chestia asta, că guvernul cel puțin cinci ani va lua măsura de trecere din salariile ăstora, nenorociților ăstora - în toate sensurile - , și le dai la ceilalți...Ce vrei să faci? Ce vrei să trezești în societate? Sentimentul dreptății în sfârșit împlinite? Așa se face? Nu vă treziți cam târziu, domnilor politicieni, pentru banii pe care nu-i au unii care au stat în închisoare, care au pensii de 10-15 milioane - majoritatea oamenilor cinstiți și cumsecade au pensii mici, ca să nu mai spun de victimele torționarilor comuniști, câte mai sunt. Și chiar așa, le luați de la unii, faceți pe haiducii, pe Robin Hood-zii în codrul democrației? Faceți dreptatea pe care ați ascuns-o 23 de ani, o faceți acum, în așa fel încât ce? Să faceți o probă de ce? Uite, dom'le, uite cum se împarte dreptatea în pădurea lui Robin Hood: iau de la cei bogaţi şi netrebnici şi dau celor săraci şi angelici!”
„N-ați vrut Roșia Montană? Mai așteptați cu pensiile, că nu sunt bani!”
Jurnalistul consideră că măsura va fi oricum greu de pus în practică și nu este potrivită pentru o acțiune a statului: „Vor aştepta mult cei drepţi banii celorlalţi - între timp sunt şi alte instituţii - şi statul nu trebuie să procedeze așa. Statul trebuie să pedepsească cu probe, la timp, pe cei care au greșit, iar celorlalți să li se facă dreptate”.
Emil Hurezeanu sugerează că asemenea „decizii deconcertante” ar putea masca o neputință a guvernului de a se achita de măsurile sociale pe care le-a promis în campaniile electorale: „Azi-mâine vom afla că sigur, n-ați vrut Roșia Montană? Atunci, mai așteptați puțin cu pensiile, că nu putem plăti toate pensiile luna viitoare. Ați demonstrat împotriva Roșiei Montană. Ei, acuma, fluierați! A pagubă”.
„Astfel de decizii sunt deconcertante. Nu poți să justifici ceva neclar cerând sau făcând ceva la fel de neclar. Din punct de vedere instituțional-democratic, foarte greșit. Din punct de vedere moral, sigur, o încercare tardivă de reparație, o încercare tardivă de pedeapsă, dar e același populism și același hazard moral care domină aproape toate deciziile acestui guvern. Din păcate”, a conchis jurnalistul Emil Hurezeanu la Digi24.
Urmăriți-i comentariile în materialul video de mai sus.
- Etichete:
- digi24
- despagubiri
- emil hurezeanu
- ceausescu
- tortionari
- robin hood
- genocid
- reducerea pensiilor
- masuri populiste ale guvernului
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News