Într-un interviu acordat recent unui post de televiziune, Duane Butcher a lăudat progresele pe care România le-a făcut în lupta împotriva corupţiei. Din punctul său de vedere, cazul Mircea Băsescu este o dovadă în plus că justiţia funcţionează.
„Acest caz întăreşte independenţa procurorilor şi a sistemului judiciar. Arată că, în această ţară, oamenii sunt egali în faţa legii şi că nici măcar legăturile de familie la cel mai înalt nivel nu vor proteja pe cineva care a comis o infracţiune. Sunt extrem de impresionat de eroismul celor care luptă împotriva corupţiei, câteodată în condiţii extrem de dificile. În special în contextul unora dintre atacurile de presă împotriva celor care îşi fac treaba şi se luptă pentru România”, a spus el într-un interviu la un post de televiziune.
De altfel, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a fost premiată de Ambasada Statelor Unite pentru lupta pe care a dus-o pentru reforma justiţiei şi a statului de drept în România.
„Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu. Doamna procuror-şef Kovesi a luptat pentru a păstra DNA puternică, relevantă şi independentă”, mai declara Duane Butcher.
La recepţia organizată anul trecut de ziua Statelor Unite, Duane Butcher a atins mai multe probleme sensibile de pe agenda politicii româneşti - revizuirea Constituţiei, investiţiile americane în România, regimul vizelor pentru intrarea în Statele Unite, dar şi evenimentele politice din vara anului 2012, când preşedintele a fost suspendat.
„Anul trecut de 4 Iulie, România traversa o criză politică pe care sunt sigur că ne-o amintim bine cu toţii. În anul care a trecut, principala noastră preocupare a fost protejarea instituţiilor democratice ale acestei ţări şi susţinerea statului de drept”, a spus el.
„Marţea neagră”, ziua în care parlamentarii au încercat să aducă mai multe modificări Codului penal, a stârnit, de asemenea, o reacţie a trimisului american. Ambasada SUA a criticat dur acţiunea parlamentarilor.
„Este foarte descurajant că aceste modificări au fost adoptate fără nicio consultare, nicio dezbatere. (...) Această acţiune a Parlamentului reprezintă o îndepărtare de la principiile transparenţei şi ale statului de drept”, se araăta într-o reacție a reprezentanței diplomatice.
De altfel, Ambasada SUA i-a invitat atunci la discuţii pe deputaţii din comisia juridică.
Nici subiectul imunităţii parlamentarilor români nu a fost ocolit de Duane Butcher.
„Parlamentul poate vota să ridice imunitatea, să-i lase pe cei acuzaţi să ajungă în faţa instanţei, urmând ca aceasta să stabilească dacă sunt vinovaţi sau nevinovaţi. Un alt pas ar putea fi organizarea unui vot public cu privire la ridicarea imunităţii”, spunea el într-un interviu.