„Să aveți grijă pe drum, să mergeți liniștiți, să aveți grijă acolo în pădure pe unde ies porcii”, spune un părinte. „Uite mistrețul acolo, băi!”, țipă copiii. Acesta este peisajul prin care nouă elevi din satul Tarniţa din judeţul Iaşi, merg în fiecare zi la şcoală.
„Ne este la toți frică. Porci mistreți, vulpi cu rabie”, spune o elevă. „E întuneric, mai cad crengi pe jos și te sperii”, adaugă un coleg.
Copiii, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, parcurg patru kilometri pe jos până la cea mai apropiată şcoală. Jumătate din drum trece prin pădure. Îngrijoraţi, părinţii spun că au făcut nenumărate demersuri la Primărie şi la conducerea şcolii, dar în zadar.
Părinții sunt îngrijorați și se tem pentru viața copiiilor în fiecare zi: „Sunt porci, sunt câini, e ceață, e vreme rea nu pot să-i... Am grijă de dânsul, îl sun, măi, cum ai venit?”
Primăria comunei de care aparţine satul Tarniţa are un microbuz, însă primarul se plânge că nu are destui bani pentru benzină. Pentru a ajunge la cei nouă copii, microbuzul ar trebui să facă un ocol de 22 de kilometri zilnic. Aşa că edilii îi lasă pe copii să se descurce singuri. În schimb, le decontează 40 de lei pe lună, chiar dacă în zonă nu există niciun mijloc de transport public.
„Având un singur șofer și un singur microbuz școlar nu poate deservi toate unitățile la nivelul comunei”, spune Gheorghe Stancu, directorul școlii Dagâța.
„Vi se pare normal dacă nu circulă niciun mijloc de transport să primească bani de navetă? Nu mi se pare corect și normal, dar de banii respectivi copiii să-și mai ia câte o pereche de încălțări, o hăinuță.”, spune Mirel Damaschin, primarul comunei Dagâța.
Cum nu au bani să cumpere încă un microbuz şcolar aşa cum cere directorul şcolii, autorităţile spun că încearcă să facă rost de bani pentru suplimentarea combustibilului.