„Echipa de poliţie care anchetează asupra furtului de tablouri de la Kunsthal a arestat luni la prânz o româncă, în vârstă de 19 ani”, a anunţat Poliţia din Rotterdam într-un comunicat, precizând că suspecta este prietena unuia dintre suspectați.
„S-ar părea, potrivit anchetei, că picturile au fost duse într-o locuinţă din Rotterdam imediat după furt”, a anunţat poliţia. „Este probabil ca pânzele să fi scoase din rame acolo, după care, mai târziu, să fi fost transferate către România”, potrivit aceleiaşi surse.
„Femeia în vârstă de 19 ani arestată este una dintre persoanele care locuia în acea locuinţă”, a subliniat poliţia.
Șapte opere, în câteva minute
În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam.
Operele sustrase sunt „Tête d'Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.
Până în prezent, lucrările nu au fost găsite, dar autorităţile au motive să creadă că acestea se află pe teritoriul României.
Potrivit declarațiilor rudelor celor trei, tablourile ar fi fost arse.
Trei persoane din judeţul Tulcea au fost arestate în acest caz. Mihai Alexandru Bitu, Radu Dogaru şi Eugen Darie , arestaţi preventiv din 21 ianuarie, se declară nevinovaţi.
Citiți și:
Dosarul tablourilor furate din Rotterdam. Noi percheziţii au loc în Tulcea, la mătuşa unui suspect
Dosarul tablourilor furate. Mama suspectului principal a fost reţinută 24 de ore
Şeful Poliţiei: Cei trei acuzaţi de furtul tablourilor au minţit la testul poligraf
Cătălin Botezatu, audiat în dosarul furtului de tablouri
Olanda cere extrădarea românilor acuzați de furtul tablourilor
Rudele suspecților din Jaful Secolului vor despăgubiri după ce mascații le-au distrus casele
Familiile celor trei suspecţi din Jaful Secolului vor să dea DIICOT-ul în judecată. Oamenii îi acuză pe anchetatori că le-au distrus casele, în căutarea tablourilor furate anul trecut de la Rotterdam.
Ofiţerii de la crimă organizată au perchezitionat în repetate rânduri locuinţele, mai ales după ce mama unuia dintre cei bănuiţi a spus că a dat foc unor capodopere, ca să şteargă urmele ce îl incriminau pe fiul său.
În căutarea pânzelor valoroase, anchetatorii au spart hornurile, au desfăcut sobele bucată cu bucată şi au demontat mobila.
Mătuşa lui Radu Dogaru, unul dintre suspecţi, spune că acum este nevoită să doarmă prin vecini. Mascaţii i-au devastat casa și spune că s-a îmbolnăvit de supărare, susținând că este nevinovată.
Femeia se plânge că cei de la trupele speciale i-au devastat casa, în căutarea capodoperelor celebre.
După trei percheziţii efectuate în numai o săptămână şi jumătate, casa soţilor Marcu este acum de nelocuit. Din acest motiv, proprietarul este nevoit să doarmă în magazie pentru a avea grijă de gospodărie pe timp de noapte, în timp ce soţia sa stă prin vecini, întrucât casa nu mai poate fi nici măcar încâlzită.
Femeia are însă un plan cu ajutorul căruia speră să facă rost de bani de la mascaţi şi să îşi renoveze casa.
„Fac poze, le dau probe şi îi dau în judecată pentru daune”, a declarat Marfa Marcu, matusa suspectului principal.
Primarul comunei spune că o va ajuta cu bani pe femeie, dar numai după terminarea anchetei şi după ce se va stabili clar că nepotul ei nu este implicat în furtul tablourilor din muzeul de la Rotterdam.
Anchetatorii de la crimă organizată au refuzat să comenteze situaţia.