Samson Dumitru a fost trimis în judecată sub acuzațiile de promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, susțin procurorii Parchetului instanței supreme.
Ce cuprinde rechizitoriul Parchetului General
Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările în „Dosarul referendumului” pentru săvârșirea unior fraude electorale în județul Cluj, la scrutinul din 29 iulie.
Procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpaţilor Dumitru Samson, pentru „promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze, în cadrul referendumului şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni” și a altor 16 persoane, potrivit unui comunicat al Parchetului General.
„În contextul organizării, la data de 29 iulie 2012, a referendumului pentru demiterea Preşedintelui României, inculpatul Samson Dumitru a organizat o acţiune de mobilizare a electoratului la nivelul judeţului Cluj, în vederea exercitării dreptului la vot de către alegători, în schimbul unor foloase materiale constând în bani sau produse alimentare (mâncare şi băutură)”, apartă rechizitoriul citat de procurorii Parchetului General.
„Pentru a pune în aplicare această acţiune de mobilizare a electoratului, inculpatul Samson Dumitru a apelat la inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, pe care i-a adus în acest scop din Bucureşti, precum şi la inculpatul Măgurean Bogdan Cristian (cunoscut în mediul interlop local din Cluj-Napoca), cu sprijinul cărora a contactat lideri ai unor comunităţi cu locuitori majoritari cu situaţie defavorizată (acestea fiind persoane lipsite de resurse financiare), pe care să-i capaciteze în exercitarea dreptului la vot în contra unor sume de bani Astfel, în data de 29 iulie 2012, inculpatul Samson Dumitru a iniţiat şi s-a asociat cu inculpaţii Nica Tudorel, Biţu Constantin Sebastian, Niculae Nicholas Vitto, Chiraş Gigi Daniel, Măgurean Bogdan Cristian, Hanzi Nicuşor Ştefan, cărora le-a promis şi remis suma de 14.000 lei, în vederea săvârşirii infracţiunii prev. de art. 54 alin. 1 din Legea nr. 3/2000”, se menționează în documentul oamenilor legii.
„Totodată, în aceeaşi zi, inculpatul Samson Dumitru a oferit, prin intermediul coinculpaţilor, sume de bani (respectiv câte 50 de lei de fiecare) alegătorilor din cadrul unor comunităţi din comuna Floreşti, judeţul Cluj şi foloase materiale (mâncare şi băutură în valoare de 1500 lei) unor comunităţi din cartierul Pata Rât în scopul de a determina alegătorii să voteze în cadrul referendumului, pe aceleaşi criterii”, susțin procurorii Ministerului Public.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Cluj-Napoca.
Urmărit penal de DNA
În 16 august, DNA a anunțat că a declanșat urmărirea penală pe numele liberalului Teodor Atanasiu și al lui Dumitru Samson. Fostul ministru al Apărării, alături de fiul actualului titular al portofoliului au fost audiați de procurori DNA Cluj-Napoca în legătură cu fapte de corupție. Audierile au legătură cu anchetele derulate de procurori în „Dosarul referendumului”.
Procurorii DNA au anunțat în august au declanșat urmărirea penală în cazul lui Teodor Atanasiu, dar și pe numele lui Dumitru Samson, fiul actualului ministru al Apărării, Cornel Dobrițoiu.
Potrivit comunicatului DNA, procurorii anticorupție clujeni au început urmărirea penală față de Teodor Atanasiu, deputat, președinte al organizației județene PNL Alba, pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului, și pentru asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.
În acest dosar au fost audiați și preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, el spunând că a fost chemat la de procurori în calitate de martor,și președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Horea Uioreanu.
Cine este Dumitru Samson
Dumitru Samson, fiu vitreg al ministrului Apărării, este un prosper om de afaceri, care are, împreună cu mama sa, mai multe afaceri în diferite domenii în toată țara.
Conform declarației de avere de anul trecut, datată în 5 iunie 2012, a ministrului Dobrițoiu, soția sa, Viorica Dombrițoiu, este manager genaral al firmei TMS România, „lider european în distribuția de piese pentru camioane și utilaje”, poziție din care a câștigat 75.520 de lei.
Despre afacerile familiei Dobrițoiu, gandul.info a publicat în vară o anchetă care a arătat faptul că soţia sa are afaceri cu Compania de Autostrăzi de peste 10 milioane de euro.