Președintele de onoare al Partidului Conservator, ales senator în colegiul 4 din București, inculpat dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (I.C.A.), urmează să fie judecat iar de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde a avut deja peste 30 de termene înainte să fie mutat pe rolul Tribunalului București.Instanţa urma să reia procedurile, astfel că până la soluţionare faptele imputate de DNA s-ar putea prescrie.
La această instanță a avut primul termen în 18 iulie, dată de la care a avut mai multe amânări, inclusiv la cel stabilit astăzi.
Dosarul a fost mutat aici după ce, în 26 iunie, Dan Voiculescu a cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie mutarea procesului în care este judecat pentru corupţie. O dată cu demisia din Parlament a senatorului, dosarul său nu mai putea fi judecat de instanţa supremă, iar cererea sa a fost admisă de magistrații Înaltei Curți.
După peste 1500 de zile de amânări, trei instanțe de judecată și niciun verdict, curtea supremă amânase din nou, la începutul lunii iunie, dosarul ICA. Expertiza în acest caz a fost finalizată, astfel că procesul se apropia de final.
Traseul dosarului
Dan Voiculescu şi-a anunţat demisia la tribuna Parlamentului, în 25 iunie. Decizia a fost motivată de respingerea unei legi.
În acest dosar, Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator, este acuzat de folosire a influenței date de această funcție pentru a obține foloase necuvenite și pentru spălare de bani, ambele în formă continuată, în ceea privește privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (I.C.A).
În această cauză, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a 13 inculpați. Potrivit procurorilor, privatizarea I.C.A. A fost făcută prin subevaluarea bunurilor Institutului cu aproximativ 7,8 milioane de euro.
Potrivit procurorilor DNA, Dan Voiculescu a fost deferit justiției pentru „infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.
La data trimiterii în judecată, 4 decembrie 2008, el ocupa funcția de preşedintele fondator al Partidului Conservator (fost Partidul Umanist Român), acţionar majoritar al S.C. Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (GRIVCO) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (A.G.A.) şi al Consiliului de Administraţie (C.A.) al Institutului de Chimie Alimentară (I.C.A.), membru al A.G.A şi director general al S.C. Bioprod S.A. Bucureşti.
Statul vrea să recupereze 60,5 milioane de euro
În proces s-au constituit parte civilă Agenția Domeniilor Statului și statul român, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Potrivit DNA, ultima instituție s-a constituit parte civilă cu suma de aproximativ 222,2 de lei, echivalentul a aproape 60,5 milioane de euro.
Suma reprezintă prejudiciul efectiv cauzat în urma privatizării, respectiv 7,8 milioane de euro, la care a fost adăugat folosul de care a fost lipsită partea civilă în sumă de 52,7 milioane de euro, valoare determinată de evoluţia pieţei imobiliare în perioada 2003-2006.