Dosarul de securitate al unui ambasador. Autoritățile comuniste au încercat să îi distrugă cariera 

Data publicării:
dosar

Coen Stork are astăzi 85 de ani şi o carieră impresionantă de peste 30 de ani în diplomaţie. În 1988, a fost numit ambasador al Olandei la Bucureşti. În atmosfera apăsătoare din România comunistă, ambasadorul a intrigat imediat Securitatea cu felul său dezinvolt de a lega prietenii cu artişti şi scriitori. Printre ei, Doina Cornea, Sorin Alexandrescu sau Andrei Pleşu.

„Acei doi ani au fost cei mai palpitanţi şi cei mai fructuoşi într-un fel, pentru că am simţit că pot face ceva fără să mă las intimidat. Nu am simţit că sunt în pericol, însă m-am temut pentru fiul meu, care locuia cu mine”, povestește el.

Poliţia politică îi supraveghea pe toţi diplomaţii care soseau la post. Dar Coen Stork a atras atenţia în mod particular. „Încerca să fie nu doar un ambasador al Olandei, ci şi un ambasador al libertăţii, să ia legătura cu cei care se opuneau regimului comunist sau pur şi simplu gândeau diferit”, explică Ioan Stanomir, profesor de ştiinţe politice.

Coen Stork ştia că este urmărit. Dar asta nu i-a clătinat planurile.

Una dintre notele din dosar arată cum aveau de gând autorităţile să-i distrugă cariera: „Vor fi întreprinse măsuri destinate compromiterii acestuia prin angrenarea lui într-o legătură cu o femeie "căsătorită", sursă de încredere a organelor noastre, care-i va fi interpusă”.

Ambasadorul şi-a cerut mai târziu dosarul de urmărire şi l-a dat spre publicare.

Cartea este primul dosar de securitate al unui străin publicat în România. Misiunea diplomatică a lui Coen Stork în România s-a încheiat în 1993.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri