Domeniul Ştirbey, o călătorie pe drumul vinului

Data publicării:
stirbey

Un popas la Domeniul Ştirbey din Drăgăşani, în judeţul Vâlcea, înseamnă o incursiune în lumea vinurilor nobile şi a unei tradiţii viticole mai vechi de trei veacuri. O tradiţie asumată şi dusă mai departe de moştenitoarea familiei, baroana Ileana Kripp-Costinescu, şi de soţul ei, Jakob Kripp, de origine austriacă.

Am crescut până la 15 ani, exact 15 ani, în ţară. După aceea, am plecat cu ajutorul lui Henri Coandă, care era încă în Franţa, am făcut liceul la Paris, am terminat bacalaureatul acolo şi, după aceea, am ajuns în ţările germane, Germania şi Austria. În 1997, am revenit prima oară, după 28 de ani”, spune baroana Ileana Kripp-Costinescu, proprietara Domeniului Ştirbey.

Istoria domeniului princiar din Drăgăşani, ştearsă în vremea comunismului, prin naţionalizare, a început să fie rescrisă abia din 1999, anul în care soţii Kripp au reuşit să obţină retrocedarea proprietăţilor familiei Ştirbey.

Am venit atunci aici, în ianuarie '99, cu socrul meu, prima dată în viaţa mea la Drăgăşani. Viscol, frig, am venit într-o maşină rusească, Lada, din anii '70, la fiecare 50 de kilometri făceam o pană”, îşi aminteşte baronul Jakob Kripp.

Din prima clipă în care a ajuns la domeniul din Drăgăşani, Jakob Kripp a fost cucerit de frumuseţea şi liniştea acestor locuri. Îi aminteau de copilăria petrecută în Italia, în Toscana, dar şi de familia sa de viticultori, proprietari de podgorii în Tirolul de Sud.

Pădurile, viile, satele în vale, asta tot era peisaj toscan. Dar încă fără turişti, adică ca în Toscana acum 70-80 de ani. Şi poate am simţit şi atunci potenţialul în acest sens, de a dezvolta turismul local şi de a atrage vizitatorul entuziasmat să vină la cramă să deguste vinurile noastre. Şi clienţii din România nu erau obişnuiti cu această posibilitate, dar, încet-încet, au prins virusul şi acum suntem foarte mulţumiţi că avem anual mii de vizitatori”, spune Jakob Kripp.

În 2004, cei doi soţi au inaugurat sala de degustare şi crama concepută de prinţul Barbu Ştirbey la începutul secolului 20 şi care a fost restaurată şi modernizată.

„Când vin aici, am impresia că sunt şi conectată puţin cu strămoşii mei, dar şi cu strămoşii locului, fiindcă toţi cei care lucrează la noi în vie lucrează cu suflet şi sunt toţi de-aici şi cu rădăcini vechi şi fac parte din locul ăsta. Şi asta este ceva minunat, să ai istoria trăită”, mărturiseşte baroana Ileana Kripp-Costinescu.

Pentru soţii Kripp, vinul înseamnă respect pentru tradiţia locurilor şi pentru eticheta pe care o poartă. Înseamnă şi arta maturării în butoaie mici, răbdarea învechirii în sticle, dar, mai mult decât toate, vinul este istorie.

Ne-am dus la diferite arhive, am găsit documente vechi despre vinul care se făcea aici, până la etichete de acum o sută de ani, pe care le-am şi refăcut acum şi le folosim iarăşi, în amintirea strămoşilor care, deja, atunci, aveau gândire foarte modernă de a pune numele lor, Ştirbey, pe etichetă”, afirmă baronul.

Vinurile olteneşti care poartă eticheta cu numele Ştirbey au ajuns până în Austria, Germania, Franţa şi Anglia.

„Avem soiuri locale şi asta e o mare bogăţie. Şi anume Crâmpoşia - care este născută aici, de veacuri, de secole, de milenii -, Feteasca Regală, Tămâioasa Românească, din cele albe. Din cele roşii, am reuşit să avem şi soiuri foarte locale, care s-au născut tot din soiuri locale, ca Novacul, pe care suntem singurii care îl facem, îl îmbuteliem ca atare şi Negru de Drăgăşani, care prin nume spune că e de-al locului”, explică baroana.

Astăzi, Domeniul Ştirbey e loc de popas pentru orice turist curios să descopere istoria vinului şi a podgoriilor întinse pe dealuri cu privelişti încântătoare spre apele Oltului. Dacă ajungeţi la Domeniul Ştirbey, în inima podgoriei Drăgăşani, puteţi degusta vinurile rafinate, însoţite de specialităţi culinare olteneşti. Preţurile încep de la 60 de lei de persoană şi ajung la 185 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
JD Vance, luat de urgență de pe o pârtie de schi și dus într-un loc secret împreună cu familia, după cearta...
Digi FM
Gest de cavalerism făcut de Ilie Bolojan în ploaie, imediat după ce s-a întâlnit cu Maia Sandu. Cum a...
Pro FM
Alex Velea, despre primul lui mariaj, destrămat după doi ani: "M-am căsătorit și am dat-o în bară". De 12 ani...
Film Now
Câți bani ar fi câștigat fiica lui Charlie Sheen după ce și-a făcut cont pe un site de adulți: Are propria...
Adevarul
Morții din lagărul Salcia, dezgropați cu „bănuțul văduvei“: „Am ajutat-o pe preoteasă să-l scoată și să-i...
Newsweek
Cum iei 22.000 lei în plus la pensie fără să muncești pentru ei? Plus bonus de 2.000 lei în martie
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Secretul unui pui de somn perfect. Câte minute ar trebui să dormi după-amiază ca să nu-ți faci mai mult rău...
Digi Animal World
Au vrut să adopte un câine, dar când au fost la veterinar au aflat că veniseră acasă cu alt animal: „De unde...
Film Now
Mădălina Ghenea și Sebastian Stan s-au întâlnit la un eveniment înainte de Premiile Oscar 2025: „Acestea sunt...
UTV
Jeff Bezos le trimite în spațiu pe Katy Perry și pe logodnica sa, Lauren Sánchez, în prima misiune Blue...